Societate

Japonia oferă 268,7 mii de dolari UN Women Moldova pentru a proteja femeile și fetele

Guvernul Japoniei va oferi 268,7 mii de dolari Entității Naţiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) din Republica Moldova pentru a proteja și susține femeile și fetele, dar și pentru a depăşi provocările cu care acestea se confruntă în timpul pandemiei de COVID-19, transmite IPN.

Organizația precizează într-un comunicat de presă că cele mai vulnerabile femei în contextul COVID-19 sunt femeile migrante care s-au întors acasă, femeile vârstnice, cele însărcinate și mamele care alăptează, nu în ultimul rând femeile care își întrețin singure familiile, cele cu dizabilități, femeile care trăiesc cu HIV sau au supraviețuit violenței în bază de gen și sunt plasate în adăposturi cu acces limitat la servicii esențiale, inclusiv asistență medicală.

Conform statisticilor oficiale, în Republica Moldova una din cinci femei ajunge să fie angajată în sectorul informal, iar o pondere și mai mare de femei sunt angajate în sectorul serviciilor (57,8%). Femeile domină sectoarele care sunt grav afectate de carantină și de măsurile de distanțare socială, precum comerțul (54,9%), sectorul ospitalității (71,4%) și sectorul educației (81,9%). În afară de aceasta, multe femei sunt principalele îngrijitoare ale copiilor și ale altor membri de familie și deseori sunt dependente financiar de bărbații din familie. Femeile au mai puține posibilități de a studia și de a participa pe piața forţei de muncă.

„Peste 300 de femei și fete și familiile lor vor beneficia de inițiativele noastre de abilitare graţie contribuției generoase oferite de Guvernul Japoniei. Necesitățile imediate ale femeilor care au supraviețuit violenței vor fi abordate prin intermediul acestui proiect. Ne vom consolida eforturile de advocacy prin integrarea necesităţilor pe termen mediu și lung ale femeilor, inclusiv în domeniile abilitării economice, reprezentarea în procesele de luare a deciziilor cu privire la restabilirea după COVID-19 și utilizarea resurselor la nivel național și sub-național”, a declarat Peterson Magoola, reprezentant interimar UN Women Moldova, citată în comunicatul de presă al organizației.

Proiectul va dura un an. Va fi asigurată implicarea femeilor activiste în procesul de luare a deciziilor în contextul COVID-19. În același timp, vor fi oferite instruiri online și programe de mentorat pentru oferirea cunoștințelor de afaceri și educația financiară a femeilor și fetelor.

Related posts

Un mort şi doi grav răniţi, după prăbuşirea unui balon cu aer cald în Germania

Albasat

Primul zbor comercial din lume în care s-a folosit combustibil sintetic

Albasat

LIVE: Informații de ultimă oră privind controlul infecției prin COVID-19 în RM

Albasat

Leave a Comment