ALBASAT
Societate

Jurnaliștii solicită autorităților să aprobe un Program de dezvoltare a mass-mediei, rezoluție

Participanții la Forumul Mass-Media solicită autorităților să aprobe un Program național de dezvoltare a mass-mediei pentru 2022-2025. Acesta ar ajuta mass-media de calitate să facă față provocărilor financiare, de resurse umane și de altă natură, apărute sau acutizate odată cu criza pandemică și criza războiului. Există o comunicare deficitară între autorități și mass-media care, în definitiv, dăunează eforturilor comune de gestionare și depășire a crizelor, se precizează într-o rezoluție aprobată de participanții la Forumul Mass-Media 2022, transmite IPN.

Potrivit rezoluției, intensificarea ingerințelor străine în spațiul informațional mediatic autohton, cauzată de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, a condus și conduce la antagonizarea societății, inclusiv a comunității jurnalistice. La momentul actual se atestă vulnerabilitatea securității informaționale și lipsa mecanismelor reale și eficiente de prevenire și contracarare a amenințărilor pe care le comportă războiul informațional și cele de tip hibrid. Iar ineficiența acțiunilor de blocare/interzicere a transmiiunii programelor informative și informativ-analitice cu caracter propagandistic ale canalelor de televiziune din Federatia Rusă pe teritoriul autonomiei găgăuze încurajează în continuare războiul și agresiunea și incită la ură.

O anumită ameliorare a procesului de îmbunătățire a legislației mass-media, inclusiv în domeniul electoral, nu este suficientă pentru dezvoltarea domeniului. La fel există lipsa în continuare a unei abordări sistemice și a unor politici publice cuprinzătoare care să asigure exercitarea efectivă de către mass-media a misiunii de a servi interesului public. Participanții la Forum au constatat înrăutățirea continuă a situației presei scrise urmare a creșterii prețurilor la hârtia de ziar și a tarifelor pentru serviciile de distribuție.

În această ordine de idei, jurnaliștii menționează necesitatea amendării, ajustării sau completării legislației naționale pentru anul 2023. Legislația trebuie să asigure accesul eficient și rapid la informație, transparența instituțiilor publice de toate nivelurile și să excludă obstrucționarea accesului mass-mediei la informația de interes public, inclusiv prin sancționarea celor care blochează ilegal accesul la informație.

Există nevoie de investigharea și sancționare a tuturor cazurilor de atacuri fizice, intimidare și hărțuire online sau atacuri de altă natură în adresa jurnaliștilor. Legislația trebuie să dezvolte și să pună în aplicare mecanisme care ar limita sau ar contracara pătrunderea în spațiul informațional național a mass-mediei propagandistice din statele recunoscute drept agresoare de către comunitatea europeană și internațională. Producătorii autohtoni de conținuturi media de interes public trebuie să fie stimulate, iar  dezvoltărea mass-mediei independente susținută.

Participanții Forumului Mass-Media îndeamnă jurnaliștii și instituțiile mass-media să responsabilizeze autoritățile în acțiunile de asigurare a dezvoltării sistemice a mass-mediei din țară. Jurnaliștii sunt chemați să asigure și să promoveze transparența propriei activități, inclusiv transparența proprietarilor, proprietății și a surselor de finanțare și să nu subestimeze, în niciun fel, importanța principiilor etice și a normelor deontologice în activitatea cotidiană, inclusiv în condiții de criză.  

Cea de-a șaptea ediție a Forumului Mass-Media din Republica Moldova a fost desfășurată de Consiliul de Presă în parteneriat cu organizații neguvernamentale de media, în perioada de 22-23 noiembrie.

Related posts

Circa 80 de ofițeri SIS au donat sânge. Urmează militarii

Albasat

2500 de pachete de țigări nedeclarate la frontieră. Urmau să ajungă în România

Albasat

Peste 50 de mii de brazi vor fi puși anul acesta în vânzare

Albasat

Leave a Comment