Portal de știri
Societate

La Bălți și Cahul va începe proiectarea unor spitale regionale

În 2023, la Bălți și Cahul vor începe lucrări de proiectare și construcție a unor spitale regionale, care vor oferi servicii înalt tehnologizate, prestate acum doar în Chișinău. Este vorba de servicii de cardiochirurgie, neurochirurgie, servicii oncologice, a anunțat Ala Nemerenco, ministra sănătății, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Potrivit ministrei, niciun spital din Republica Moldova nu va fi închis după ce va începe funcționarea celor două spitale regionale. În spitalele raionale în care se atestă o natalitate scăzută unele paturi de pediatrie vor fi reprofilate pentru persoane în etate care suferă de maladii cronice.

Spitalul regional de la Bălți va deservi circa 300 de mii de pacienți de la nord, în timp ce spitalul regional de la Cahul va deservi în jur de 120 de mii de pacienți din sudul Republicii Moldova.

O parte dintre specialiștii care vor lucra în cele două spitale regionale vor fi aduși de la alte spitale din Bălți și Cahul, altă parte vor fi detașați de la instituții spitalicești din Chișinău. Câțiva tineri specialiști vor fi trimiși la stagii peste hotare, după care să revină să lucreze în aceste spitale.

Construcția spitalelor regionale va fi finanțată de Banca Europeană pentru Investiții și de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Spitalul regional de la Bălți își va începe activitatea mai devreme, întrucât pentru el există deja un studiu de prefezabilitate. Per general, se stimează că va dura cel mult trei ani până când cele două spitale vor fi pregătite să trateze pacienți.

Related posts

Пожар в Филармонии ликвидирован. Открыт специальный фонд для сбора пожертвований

Albasat

Programul de subvenționare a dobânzilor și cel de rambursare a TVA, aprobate de Guvern

Albasat

Au liber pentru a merge în regiunea transnistreană fără a intra în carantină

Albasat

Leave a Comment