ALBASAT
Societate

La Hâncești și Strășeni învățământul dual este implementat cu suportul Germaniei

Elevii din Școala profesională din Hâncești și Colegiului de Inginerie din Strășeni sunt instruiți prin sistemul dual datorită cooperării cu Germania. Colaborarea strânsă între instituțiile de învățământ și companii oferă elevilor posibilitatea să obțină cunoștințele teoretice și abilitățile de bază la școală și experiență practică în cadrul întreprinderilor atât în Moldova, cât și în Germania, transmite IPN.

Începând cu anul 2014, școala profesională din Hâncești implementează sistemul dual de formare în programul Cusătoreasă (industria confecțiilor), iar din 2019 – Brutar. În Penitenciarul Rusca școala a inițiat învățământul dual la programul Cusătoreasă, „Brutar și Croitor. La etapa actuală, prin sistemul dual își fac studiile 50 de elevi din instituție și 50 din Penitenciarul Rusca. „Învățământul dual presupune că 70% din timp elevii sunt instruiți la agentul economic și doar 30% este instruirea teoretică în instituție. În laboratoarele școlii elevii își formează doar primele abilități și competențe profesionale, după care merg la agenții economici pentru a-și continua să dezvolte aceste competențe”, a explicat Ludmila Petrușan, directoarea Școlii profesionale din Hâncești.

Pe lângă învățământului dual, Germania a investit în formările profesionale ale cadrelor didactice. De asemenea, în instituție au fost instalate tomberoane de interior și de exterior în vederea colectării separate a deșeurilor din plastic și hârtie. „Am simțit suportul Germaniei și prin dotarea de tehnica IT, precum table interactive, laptopuri, imprimante multifuncționale. Cel mai important lucru este susținerea dialogului între instituție și mediul economic, pentru că toată conlucrarea noastră cu Camera de Comerț și Industrie a Moldovei creează un cadru legal pentru agenții economici de a se implica în instruirea elevilor prin metoda învățământului dual. La brutari rata de angajare constituie 61% și la cusătorese – 64%. Ne asumăm responsabilitatea pentru dezvoltare și sustenabilitate investițiilor oferite de către Guvernul Germaniei”, a spus Ludmila Petrușan.

Datorită colaborării cu Germania, studenții Colegiului de Inginerie din Strășeni participă la programe de mobilitate. Colegiul, în parteneriat cu grupul german de companii „OKW”, oferă studenților posibilitatea de formare prin organizarea unui program dual cu o durată de stagiu de șase luni în Germania, cu o bursă de 800 de euro și evenimente de team building.
Gabriela Frunză, directoarea Colegiului de Inginerie din Strășeni, a precizat că instituția de învățământ profesional-tehnic oferă două programe duale: mecatronică, unde sunt admiși elevii deținători ai diplomei de Bacalaureat, și utilaj tehnologic industrial și accesorii, unde sunt admiși elevii în baza certificatului din școli profesionale sau cu certificat de studii gimnaziale. Ambele programe de studii durează doi ani. Gabriela Frunză a explicat că aceste două specialități au fost elaborate ca urmare a cererii mari din partea companiilor amplasate în Zona Economică Liberă Bălți și a specialităților incluse în Nomenclatorul domeniilor de formare profesională. Cu susținerea 17 companii partenere.

„Este foarte important să dezvoltăm acest învățământ dual. Învățătorii au contribuit, de asemenea, la dezvoltarea cadrului legal pentru învățământul dual în Republica Moldova, dar și în timpul pandemiei au pregătit cursuri online pentru elevi. Aceste cursuri și materiale digitale pot fi folosite și în alte școli. Sperăm la o cooperare fructuoasă în viitor”, a afirmat Claudia Hermes, directoarea de țară pentru GIZ Moldova (Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei).

Ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Margret Uebber, a spus că în Strășeni sunt mulți investitori străini. „Aceasta este foarte important pentru noi, pentru că în Germania, în special companiile mici și mijlocii, sunt fundamentul economiei. Cooperarea Germană aici se axează și pe investițiile care vin. Sunt investitori mulți care vin în Moldova, companii mari, inclusiv cu ajutorul GIZ și KfW (Banca de Dezvoltare a Germaniei), care acordă suport ODA. Noi facem proiecte prin toată țara, nu doar în jurul Chișinăului. Avem proiecte inclusiv în Găgăuzia și chiar în regiunea transnistreană. Este un interes sport în partea moldovenească în astfel de proiecte și suntem bucuroși că avem parteneri de încredere în acest sens”, a spus diplomatul.

Cooperarea Guvernului Federal cu Republica Moldova în domeniul politicilor de dezvoltare a fost inițiată în anul 1993.

Related posts

159 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

Albasat

La început de ianuarie s-a semnalat vreme anomal de caldă

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 09.11.2021

Albasat

Leave a Comment