ALBASAT
Actualitate Societate

La sfârșit de iunie, activele băncilor au constituit 144,6 miliarde de lei

La sfârșitul lunii iunie, activele totale ale sectorului bancar au constituit 144,6 miliarde de lei. Pe parcursul primului semestru al anului curent acestea s-au majorat cu 10,1%. În structura activelor ponderea cea mai mare a revenit articolului din bilanț „Credite și avansuri la cost amortizat”, care a constituit 41,4% (59,8 miliarde de lei), fiind în descreștere cu 3,3 puncte procentuale față de finele anului precedent, transmite IPN.

Ponderea mijloacelor plasate la BNM a constituit 27,6% (39,8 miliarde de lei), fiind în descreștere cu 0,6 puncte procentuale, iar ponderea investițiilor băncilor în valorile mobiliare de stat și în certificatele Băncii Naționale a reprezentat 19,4% (28,0 miliarde de lei), fiind în creștere cu 4,2 puncte procentuale. Restul activelor sunt menținute de către bănci în alte bănci în numerar, imobilizări corporale, imobilizări necorporale etc.

Soldul brut (prudențial) al creditelor din sectorul bancar a constituit în perioada de referintă aproape 43% din totalul activelor. Este vorba despre 62 de miliarde de lei, în creștere, pe parcursul perioadei analizate cu 0,6% (360,4 milioane de lei). Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, cea mai mare creștere a fost înregistrată la creditele acordate agriculturii – cu 341,6 milioane de lei (7,7%), până la 4,8 miliarde de lei.

Totodată, în perioada de referință s-a înregistrat majorarea soldului total al depozitelor cu 11,6 miliarde de lei sau cu 12,2%, constituind 106,6 miliarde de lei. Depozitele persoanelor fizice au constituit 60% din totalul depozitelor, depozitele persoanelor juridice – 39,7% și depozitele băncilor – 0,3%.

Related posts

Energocom a cumpărat 300 mln m3 de gaze la solicitarea Moldovagaz

AlbasatTV, Nisporeni

Igor Dodon este la sanatoriu, în Federația Rusă

Albasat

Epidemiologi: Copiii ar fi mai puţin contagioşi decât adulţii

Albasat

Leave a Comment