Reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, a înmânat luni, 10 septembrie, primele plăcuțe de înmatriculare moldovenești cu design neutru, la biroul de înregistrare a vehiculelor din Tiraspol. Într-un comunicat de presă al Misiunii OSCE din Chișinău, se menționează că Franco Frattini vizitează Republica Moldova pe 9 și 10 septembrie pentru a marca un nou moment important realizat de către părți în procesul de reglementare transnistreană.
Chișinăul și Tiraspolul și-au îndeplinit angajamentul asumat în Protocolul 5+2 de la Roma din 30 mai – de a deschide două birouri de înregistrare a vehiculelor pe 1 septembrie, în conformitate cu acordul din 24 aprilie privind mecanismul de participare a vehiculelor din regiunea transnistreană la traficul rutier internațional. Situate în orașele de pe malul stâng, Tiraspol și Râbnița, cele două birouri au fost deschise cu finanțare din partea Președinției italiene a OSCE și a Misiunii OSCE în Moldova.
„Un mecanism pe deplin operațional care permite vehiculelor să participe la traficul rutier internațional aduce beneficii tangibile populației. Este o confirmare a implicării și a voinței politice lăudabile ale conducerilor de la Chișinău și Tiraspol pentru a face progrese în procesul de reglementare”, a declarat reprezentantul special Franco Frattini. „Acordul implementat îmi reconfirmă încrederea totală că părțile vor onora angajamentele rămase din Protocolul 5+2 de la Roma de a finaliza prioritățile restante din „pachetul din opt puncte” ce țin de telecomunicații, cazuri penale și libera circulație”, a mai spus oficialul.
Comentând evenimentul, noul șef al Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, a spus că „este foarte încurajator să vedem cum rezultatele eforturilor neobosite ale părților la fața locului aduc beneficii în viața oamenilor de pe ambele maluri”.
De la începutul anului 2018, adițional acordului privind plăcuțele de înmatriculare, părțile au implementat acorduri privind accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari, funcționarea școlilor de pe malul stâng cu predare în grafia latină, aplicarea apostilei pe actele de studii universitare din Transnistria, precum și deschiderea podului între localitățile Gura Bâcului și Bîcioc. Odată cu soluționarea aspectelor legate de libera circulație, cazurile penale și implementarea acordului în domeniul telecomunicațiilor, va fi realizat angajamentul părâilor documentat în protocolul rundei 5+2 de la Roma – de a finaliza pe deplin „pachetul din opt puncte” până la sfârșitul anului 2018.