Într-o relație consimțământul este obligatoriu. Lipsa duce la abuz sau violență. Violența sexuală este forma cea mai puțin recunoscută și raportată din cauza stereotipurilor, fricii victimelor sau necunoașterii formelor acesteia etc. Constatările aparțin Centrului Internațional „La Strada” și sunt făcute în contextul campaniei mondiale „Denim Day” („Ziua blugilor”), transmite IPN.
„Anual, în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, purtăm blugi în semn de solidaritate cu victimele violenței sexuale. În acest mod ne alăturăm campaniei mondiale „Denim Day” care promovează toleranța zero față de fenomenul violenței sexuale. În acest an, campania națională „Denim Day Moldova 2023” urmărește creșterea gradului de înțelegere în societate a toleranței zero față de violența sexuală prin promovarea relațiilor de cuplu bazate pe consimțământ”, se arată într-un comunicat de presă al centrului.
Astfel, 50 de persoane publice, influenceri, jurnaliști, dar și femei și bărbați de diferite vârste s-au alăturat campaniei și au explicat prin mesaje video semnificația consimțământului între parteneri și au menționat că acesta este baza unei relații de încredere și că doar în consimțământ poate rezista un cuplu. Mesajele sunt distribuite pe rețelele de socializare ale protagoniștilor și ale Centrului Internațional „La Strada”, organizatorul campaniei de sensibilizare.
„Consimțământul e ceea ce ne face să ne simțim bine și în siguranță într-o relație. E atunci când ambii parteneri își doresc același lucru și atunci când deciziile sunt luate liber de către fiecare din ei. Consimțământul e despre a respecta limitele celeilalte persoane și a nu-ți poziționa dorințele tale mai presus de cele ale partenerului. Consimțământul e obligatoriu în orice relație, iar lipsa acestuia e abuz”, menționează directoarea executivă „La Strada”, Elena Botezatu.
Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției, ponderea infracțiunilor privind viața sexuală în numărul total al infracțiunilor, pentru perioada anilor 2016-2022, este în creștere de la 1,67%, în anul 2016 la 2,36% în anul 2022. Din acestea, cele mai multe sunt cazurile de viol, fiind urmate de raporturile sexuale cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani și acțiunile violente cu caracter sexual.
Pe parcursul anului trecut, la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete, gestionat de Centrul Internațional „La Strada”, au fost consiliate 1 530 de femei, afectate de violență în familie și violență sexuală.
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan
- Maia Sandu, la Forumul pentru Integrare Europeană: Prioritățile se concentrează pe trei domenii-cheie
- PAS își exprimă susținerea pentru Elena Lasconi în turul 2 al prezidențialelor din România
- Cursul valutar oficial la 26.11.2024