Portal de știri
Societate

Lista medicamentelor compensate va fi extinsă cu încă patru preparate

Lista medicamentelor compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală urmează să fie completată cu încă patru denumiri comune internaționale. Preparatele sunt destinate tratamentului hipertensiunii arteriale, diabetului zaharat, bolilor respiratorii. Decizia în acest sens a fost luată de Consiliul pentru medicamente compensate, transmite IPN.

Pacienții cu diabet zaharat de tip II vor beneficia de sitagliptinum, compensat parțial. Medicamentul va ameliora starea pacienților cărora schimbarea dietei și a exercițiilor fizice nu reduce suficient nivelul ridicat de zahăr în sânge. Acest preparat poate fi combinat și cu alte medicamente ce scad glicemia.

Adulții cu hipertensiune arterială vor putea primi perindoprilum+indapamidum, comprimate filmate. Administrarea asociată a preparatului respectiv are menirea de a crește aderența la tratament. Totodată, includerea medicamentului în lista celor compensate va genera anual economii de circa 850 de mii de lei în fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Pentru tratamentul astmului bronșic la copii va fi compensat integral budesonidum. Acest medicament, cu rata de compensare de 50%, va putea fi prescris și adulților în caz de exacerbare a astmului bronșic. Preparatul respectiv este asimilat profund în plămâni, fapt ce crește gradul de eficiență a tratamentului.

Totodată, preparatulfluticasonum(pulbere de inhalat), indicat în tratamentul astmului bronșic și compensat în prezent parțial, va fi oferit gratuit copiilor. Pentru pacienții cu astm bronșic care urmează tratament de durată va fi compensat budesonidum+fumarat de formoterol dihidrat sub formă de pulbere de inhalat. Medicamentul în combinația sus-menționată va contribui la reducerea crizelor de astm bronșic.

Potrivit estimărilor CNAM, pentru compensarea noilor preparate sunt necesare circa 24 milioane de lei anual, bani prevăzuți în fondurile de asigurare medicală obligatorie.

De asemenea, pacienții care necesită îngrijiri paliative vor beneficia de încă trei preparate care deja sunt în lista de medicamente compensate, și anume:amitriptilylinum, gabapentinum, diazepamum.

Modificările în lista de medicamente compensate vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Related posts

Germania donat generatoare pentru inspectoratele de poliție

AlbasatTV, Nisporeni

Guvernul va cere astăzi Parlamentului să declare stare de urgență

Albasat

Fadei Nagacevschi: Sistemul de teleconferințe în justiție va fi implementat la nivel național

Albasat

Leave a Comment