ALBASAT
Actualitate

Loteria vizelor ar putea să dispară. Moldovenii, printre cei afectați de măsurile lui Trump

Președintele SUA Donald Trump și-a arătat susținerea pentru un proiect de lege al Senatului american prin care se urmărește reducerea la jumătate a imigranților care sosesc legal în SUA. Mai exact, America ar urma să introducă un sistem de acordare a vizelor „bazate pe merit”, în funcție de condițiile stricte pe care le îndeplinesc cei care vor să muncească în SUA, relatează Washington Post.

Proiectul îi favorizează pe vorbitorii de limba engleză, care își dovedesc abilitățile de muncă și care au suficienți bani pentru a se întreține în primele luni. Astfel de sisteme de acordare a vizelor bazate pe punctaje funcționează și în alte țări, precum Australia sau Canada.

Donald Trump a declarat că introducerea acestei legi ar fi cea mai mare schimbare a politicii de imigrație din ultimii 50 de ani și ar reduce numărul imigranților legali la jumătate. Democrații au anunțat că se vor opune unei astfel de legi, care sfidează crezul SUA, inscripționat și pe Statuia Libertății: „Give me your tired, your poor, your huddled masses yearning to breathe free” (Dați-mi oamenii voștri obosiți, săracii, masele aglomerate care tânjesc să respire libere”).

„Vrem un sistem bazat pe merite, unul care ne protejează muncitorii, plătitorii de taxe și economia. Îl vrem bazat pe merite. Astăzi este un sistem cu criterii slabe de selecție, un sistem îngrozitor prin care oricine poate să vină în SUA. Proiectul va reduce migrația în lanț. Vor fi favorizați cei care vorbesc engleză, care se pot susține financiar și care au aptitudini demonstrate, care ne pot îmbunătăți economia”, a spus Trump.

Anual, în SUA sunt acordate 1,1 milioane de „Green Cards”, permisele de muncă fără de care nu te poți angaja. Legea ar mări controlul pe care guvernul îl are asupra imigranților și, dacă va fi adoptată, va pune capăt programului Loteria Vizelor.

Loteria vizelor impune deja o serie de condiții pe care aplicanții trebuie să le îndeplinească: aceștia trebuie să fie ori absolvenți de liceu sau echivalentul acestuia, ori să aibă cel puțin doi ani de pregătire sau experiență profesională, să aibă un cazier curat, să fie cetățeni ai unei țări înscrise în program și să completeze formularul online de înscriere. Toate persoanele care se înscriu la Loteria Vizelor au șanse egale a câștiga viza, indiferent de studii sau experiență. De asemenea, participanților nu li se cere să facă dovada că au bani pentru a se întreține în primele 6 sau 12 luni de locuit în SUA.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

Related posts

Strategia Securității Naționale. Una dintre direcții este întărirea sectorului de apărare

AlbasatTV, Nisporeni

Valentina Casian: Înfrățirea localităților din Moldova și România trebuie sprijinită și de la nivel central

AlbasatTV, Nisporeni

Chișinăul găzduiește Festivalul Industriilor Creative

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment