ALBASAT
Actualitate Societate

Mai multe partide sunt vizate în dosare privind finanțarea ilegală

Cel puțin cinci-șase dosare separate în care sunt vizate „persoane fizice care reprezintă conducerea unui partid care acceptă cu bună știință finanțarea ilegală din partea unui grup criminal organizat sunt în gestiunea Procuraturii Anticorupție”, a precizat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Veronica Dragalin a refuzat să precizeze despre ce partide sau politicieni este vorba, invocând secretul anchetei, dar a adăugat că în perioada electorală pot să aibă loc mai multe infracțiuni legate de folosirea unor resurse financiare imposibil de justificat sau depunerea de rapoarte false la CEC. Infracțiunile investigate țin de acceptarea finanțării din partea unui grup criminal organizat, depunerea rapoartelor false la Comisia Electorală Centrală, coruperea alegătorilor, finanțarea partidelor politice din surse interzise.

Totodată, Veronica Dragalin a declarat pentru Europa Liberă că procurorii continuă investigațiile în dosarul privind fraudarea alegerilor din Găgăuzia, care a fost inclus într-un dosar mai mare, cel care vizează finanțarea ilegală a Partidului Șor.

Veronica Dragalin crede că, odată cu apropierea alegerilor locale, care vor avea loc în Republica Moldova pe 5 noiembrie, ar putea să apără și alte nereguli legate de finanțarea partidelor politice, de aceea investigațiile vor continua în campania electorală.

Dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor a fost deschis în iulie 2022. Prima învinuită în acest caz a fost vice-președinta formațiunii, deputata Marina Tauber, dosarul ei fiind deja transmis în instanță. Oamenii legii anchetează și alți membri ai partidului, declarat între timp neconstituțional. Potrivit procurorilor, în 2022-2023, formațiunea ar fi primit de peste hotare 195,5 milioane de lei, bani pe care i-a cheltuit pentru „promovarea intereselor liderului grupării criminale, Ilan Șor, pentru acapararea puterii în stat”.

Related posts

МИДЕИ предупреждает о необходимости проявлять максимум внимания при поездках в связи с COVID-19

Albasat

Deputata Marina Tauber, reținută la aeroport

AlbasatTV, Nisporeni

Raport UNESCO: 300 de milioane de copii nu merg la școală din cauza epidemiei de coronaviru

Albasat

Leave a Comment