Mai puțin de o mie de locuințe în municipiul Chișinău sunt încă neprivatizate. Solicitat de IPN, șeful adjunct al Direcției generale locativ-comunală și amenajare (DGLCA), Ghenadie Dubița, a menționat că procesul de privatizare continuă. Locuințele care nu vor fi privatizate până pe 31 mai 2024 vor trece în categoria locuințelor sociale, în proprietatea administrației publice locale. Cu locatarii acestor apartamente vor fi încheiate contracte de închiriere a locuinței sociale.
„Acum locuințe neprivatizate au statut de locuințe de proprietate publică pasibile privatizării. Pe 31 mai 2024 expiră termenul (procesului de privatizare stabilit prin lege) și aceste apartamente vor trece în categoria locuințelor sociale care nu se mai privatizează, ele rămân în proprietatea autorităților locale. Pe urmă aceste locuințe se dau în chirie persoanelor în baza unor contracte de locațiune pe cinci ani. Atunci când expiră termenul, poate să fie reîncheiat contractul, în cazul în care solicitantul întrunește condițiile. Dacă nu întrunește, se eliberează și se încheie contractul cu altă persoană care are nevoie de locuință sociale”, a explicat Ghenadie Dubița.
Proiectul care vizează extinderea termenului de privatizare a locuințelor a fost aprobat în anul 2021. Potrivit autorilor proiectului, termenul de privatizare a fost extins la solicitarea mai multor cetățeni care au avut dreptul la privatizarea locuințelor, însă din diferite motive obiective au fost în imposibilitatea de a-și exercita acest drept până la data de 31 mai 2021, cum prevedea legea anterioară.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul