ALBASAT
Actualitate Societate

Maia Sandu a semnat decretul de promulgare a votului prin corespondență

Președinta Maia Sandu a promulgat legea pentru implementarea  parțială a votului prin corespondență. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial la 10 mai, transmite IPN.

Proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență a fost adoptat de Parlament în lectură finală la 26 aprilie, cu votul a 57 de deputați.

Printre țările în care moldovenii își vor putea exercita dreptul la vot prin corespondență se numără: Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda.

Pentru a vota prin corespondență, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite.

Votul prin corespondență nu va putea fi realizat în țările în care Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în țările aflate în conflicte militare și în țările în care nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte.

Related posts

ONG-urile de media condamnă intimidarea unui jurnalist de către un pădurar

Albasat

Comisia Europeană oferă Moldovei un grant de 36 mln de euro pentru combaterea crizei pandemice

Albasat

Igor Grosu despre numirea politică a noilor membri CEC: Ni-i asumăm

Albasat

Leave a Comment