Președintele Maia Sandu susține că Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova, pentru 2021-2024, va continua în direcția stabilită de eforturile precedente. Prioritatea documentului o reprezintă lupta împotriva corupției și reforma justiției. De asemenea, proiectele incluse în Planul de acțiuni au drept scop creșterea responsabilității și independenței sistemului judecătoresc și dezvoltarea capacității instituțiilor de drept de a lupta cu corupția și spălarea banilor. Declarațiile în acest sens au fost făcute în cadrul lansării oficiale al documentului, la care a participat șefa statului, transmite IPN.
Maia Sandu a menționat că Planul de acțiuni pentru 2021-2024 conține soluții pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, inclusiv intervenții pentru apărarea drepturilor omului în sectorul de sănătate, dar și consolidarea autonomiei administrației locale. Fiind o țară lovită puternic de pandemie, salutăm asistența oferită pentru a depăși consecințele sociale ale crizei.
„Moldova a avut o relație foarte productivă cu Consiliul Europei din momentul aderării la organizație, în 1995, care a fost ca un fel de academie a democrației pentru țara mea, aflată în perioada de tranziție post-sovietică. Cu ajutorul Consiliului, am adoptat legi, am pus bazele unor noi instituții-cheie și am educat cetățenii în spiritul respectului pentru stat de drept și pentru drepturile și libertățile omului. Vă suntem foarte recunoscători pentru acest sprijin. Însă, precum știți, mai avem mult de muncit”, a notat președintele țării.
„Noul Plan de acțiuni vine să reconfirme angajamentul Republicii Moldova de a intensifica cooperarea noastră cu Consiliul Europei și intenția noastră de a continua schimbările în țară. Mult succes echipelor care vor implementa acest nou program. Consiliul Europei a fost mereu alături de țara noastră în ultimii 26 de ani, un partener de încredere, un garant al valorilor și standardelor europene, o gazdă pentru dezbateri deschise și oneste. Această relație de parteneriat este foarte valoroasă pentru noi”, a mai spus șefa statului.
Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova, lansat astăzi, 19 aprilie, vizează îmbunătățirea legislației, instituțiilor și practicilor naționale în conformitate cu standardele europene în domeniile drepturilor omului, statului de drept și democrației. Conform Planului de Acțiuni, Consiliul Europei și autoritățile moldovenești au convenit să desfășoare activități de promovare a reformelor în domenii-cheie precum implementarea Convenției Europene a Drepturilor Omului și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului în Republica Moldova.
Bugetul planului de acțiune pentru patru ani este estimat la 13,7 milioane de euro.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan