Nisporeni

Mănăstirea Vărzăreşti, cea mai veche mănăstire din Moldova, la 600 de ani de la fondare

Sărbătoare mare la una dintre cele mai vechi mănăstiri din Republica Moldova. Mănăstirea Vărzăreşti din raionul Nisporeni, şi-a sărbătorit ocrotitoarea pe 21 septembrie. Sute de enoriaşi din toată ţara şi oaspeţi de onoare, au participat la slujba de sărbătoare oficiată de un sobor de preoţi, condusă de Episcopul Petru de Ungheni şi Nisporeni şi Episcopul Ioan de Soroca.

Preasfinţitul Petru a îndrumat credincioşii să fie puternici în credinţă, să nu uite de legea dreaptă şi să fie mai milostivi. El  a decorat ctitorii cu ordine de merite pentru toată munca depusă şi promite,în continuare, tot suportul lui moral şi material întregii obşti a mănăstirii

Preasfinţitul Petru, episcop de Ungheni și Nisporeni: „ Mulţumim la toţi cei care v-aţi obosit astăzi, în zi de luni şi aţi putut să veniţi astăzi, în această sfântă mănăstire, la maica Domnului. Înmulţiţi dragostea! Înmulţiţi credinţa! Puneţi o temelie puternică în viaţa ortodoxiei!

Stareţa mănăstirii recunoaşte că a trecut prin multe încercări de la început de cale, dar şi-a pus nădejdea în Maica Domnului şi a reuşit în toate. Ea a mulţumit tuturor pentru tot ajutorul şi rugăciunile ridicate la cer.

Egumena Siluana, stareța Mănăstirii Vărzărești: „ Aduc sincere mulţumiri pentru toţi creştinii care au fost şi ne-au ajutat aici, la sfânta mănăstire, de la mic la mare, dar înainte de toate, vreau să mulţumesc Maicii Domnului şi Sfântului Dimitrie, pentru încurajea, pentru puterea, care o dăruieşte sfântului acestui locaş, dar şi nu în ultimul rând Preasfinţiei Voastre.”

Pelerinii se arată impresionaţi de schimările făcute la mănăstire şi mărturisesc că mereu pleacă de aici cu inima plină de bunănate şi mult har.

Sunt onorat să fiu prezent la această mare sărbătoare, 600 de ani de la atestarea mănăstirii Vărzăreşti, o mănăstire cu o putere duhovnicească foarte mare. Îi îndemn pe toţi creştinii, dacă nu au vizitat mănăstirea Vărzăreşti, sau dacă au vizitat-o, să o mai viziteze, pentru că aici găsim maicile care se roagă, o evlavie deosebită, unde putem să fim zidiţi spiritual.”

 „Astăzi s-a împlinit 600 de ani de când s-a înfiinţat mănăstirea vărzăreşti şi se sărbătoreşte şi hramul.”

 „ Am venit cu mare drag şi cu multă pietate, să serbăm şi noi, de la mic la mare, aici, în jurul acestui lăcaş sfânt,celui mai vechi din Moldova, de altfel  şi ni s-au umplut sufletele de bucurie, de pritate sufletească ne simţim acum deloc obosiţi, ne simţim cu forţe noi şi mergem acasă să ducem celor dragi acest spirit de sărbătoare şi sperăm să ne ajungă pe mult timp înainte.”

Mănăstirea Vărzăreşti еste situată la 70 km de orașul Chişinău, lângă satul Varzăreşti din raionul Nisporeni. Mănăstirea Vărzăreşti figurează într-un document emis de Alexandru cel Bun în 25 aprilie 1420.

Nu mult timp după această dată mănăstirea a fost pustiită de tătari, fiind restaurată abia în anul 1770 de protoiereul Constantin Măcărescu şi de tatăl acestuia, preotul Vlasie, călugărit sub numele de Varlaam.

La 1862 exista doar biserica mănăstirii cu hramul „Sfîntul Dumitru”. La 1835 a fost înălţată clopotniţa vechii biserici. În prezent mănăstirea are două biserici. Biserica de iarnă cu hramul „Naşterea Domnului”, ridicată în 1868 şi cea de vară, din piatră, cu hramul „Sfîntul Dumitru”.

Mănăstirea dispune de două icoane preţioase, ambele de o frumuseţe rară: „Maica Domnului de Vărzăreşti”, datată cu 1904 şi icoana „Prodromiţa”, o pictură de excepţie lucrată la muntele Athos. La mănăstire, în prezent, îşi săvîrşesc serviciul 4 slujitori (trei preoţi şi un ierodiacon), 40 călugăriţe şi surori la ascultare.

Related posts

Situaţia epidemiologică în raionul Nisporeni: 21 de persoane infectate primesc tratament

Albasat

Spitalul Raional Nisporeni este pregătit să primească pacienți cu Covid-19 în formă ușoară și medie. O pacientă suspectă cu Covid-19 a fost internată în instituţia medicală

Albasat

Cultivator de bacifere – o profesie a viitorului. Agricultura are viitor

Albasat

Leave a Comment