ALBASAT
Nisporeni Societate

Masă rotundă pentru producătorii de struguri de masă! Vezi ce probleme au fost discutate în cadrul evenimentului

Producătoii de struguri de masă au avut parte de o masă rotundă, în cadrul căreia au fost discutate şi explicate cele mai importante probleme cu care se confruntă aceştia, mai ales când vine vorba de îngrijirea plantelor, calitatea strugurilor, organizarea proceselor de tratament şi alte lucrări pe teren. Astfel, mai mulţi specialişti în domeniu au explicat care trebuie să fie paşii respectaţi de un producător de struguri de masă. Andrei Cumpanici, specialist pe siguranţa alimentelor, a sfătuit producătorii, să ţină minte de cerinţele impuse de ţara în care va fi exportat produsul.

Ceea ce nu este acceptat în ţara în care noi dorim să exportăm, aici sunt cerinţele pe care noi să le întrunim la ziua de astăzi şi în acelaşi timp, aceste criterii sunt implementate prin intermediul bunelor practici agricole, precum standartul Global GAP, care vă obligă să vă alineaţi la aceste cerinţe„, a spus Andrei Cumpanici, specialist siguranţa alimentelor şi post-recoltă, Proiectul USAID/APM.

Cel mai important element pentru o roadă de calitate este solul, susţine Andrei Botezatu, Specialist Sruguri de Masa, Proiectul USAID/APM: „Noi trebuie să ajutăm solul, ca să-şi restabilească microflora şi microorganismele, care la rândul lor vor ajuta planta, ca să meargă înainte. Dacă luăm în proporţie, noi trebuie să folosim 2/3 de substanţă organică şi 1/3 de substanţe minerale„.

 Cea mai frecventă cauză a apariţiei bolilor este gândul la situaţia financiară şi dorinţa de a economisi pe sănătatea plantelor, lucru absolut incompatibil cu o roadă de calitate, susţine Adrian Ionescu, reprezentantul unei companii de distribuţie a pesticidelor în Republica Moldova: „Dacă folosiţi o schemă de tratament corect şi aplicaţi dozele de pesticide care le recomandă producătorul, ce se întâmplă la dvs. greşit ? Din considerente economice se poate să faceţi o schemă de tratament, în care mai sari vreo 3-4 zile şi ajungi la momentul în care planta s-a îmbolnăvit şi nu ştii ce să faci, de tot bagi mai multe tratamente„.

La sfârşit, participanţii la Masa rotundă au avut parte de o lecţie practică în câmp, unde au învăţat tactici moderne de dezvoltare a unei recolte de calitate.

Tu ca să ai un proces de coacere corespunzătoare, ai nevoie de un echilibru foarte bun de hrană. Tu, rupând şi ciupind partea superioară, stimulând partea de copil, automat ai raportul de frunză utilă. Hai să ne gândim ce facem? Dăm jos frunza inactivă. Am văzut că toată lumea prezintă fregonii. Fregoni spune clar: frunza utilă pentru viţa de vie este de la vârsta de 24 până la 40 de zile” a mai adăugat Adrian Ionescu.

Masa rotundă a fost organizată pe un teren de viţă de vie cu sortul de struguri de masă din satul Şişcani, raionul Nisporeni, iar la eveniment au fost prezenţi producători de struguri de masă din regiunea centru. În cadrul evenimentului au fost discutate mai multe probleme, precum şi planificarea sezonului 2022-2023 de producţie şi export a strugurilor de masă.

Related posts

Alte 479 cazuri de infectare cu COVID-19 în Moldova. Bilanțul a ajuns la 42 183

Albasat

Israelul a început vaccinarea adolescenților

Albasat

Cursul valutar oficial la 21.08.2020

Albasat

Leave a Comment