ALBASAT
Societate

MECC a început procesul de raționalizare a rețelei de universități din țară

Ministerul Educației Culturii și Cercetării a început procesul de raționalizare a rețelei de universități din țară, a declarat în cadrul unui briefing de presă, ministrul educației, culturii și cercetării, Igor Șarov. Potrivit ministrului, acest lucru va duce la ficientizarea administrării universităților prin fuziuni și trecerea la alt sistem de finanțare, unul transparent, per student, transmite IPN.

Potrivit lui Igor Șarov, este un fapt deja cunoscut că în Republica Moldova sunt prea puțini studenți și prea multe universități publice, iar în ultimii ani s-au adus acuzații că finanțarea universităților nu e făcută în mod transparent. Ministrul spune că decizia de fuzionare a universităților a fost luată după ce a fost analizată activitatea celor 18 instituții publice de învățământ superior, care în majoritatea cazurilor au la activ administrații și infrastructuri statice, neadaptate numărului în descreștere a candidaților la studii.

La primna etapă a procesului de fuziune se propune absorbția Institutului de Relații Internaționale din Moldova (IRIM) și a Universității de Stat „Dimitrie Cantemir” de către Universitatea de Stat din Moldova (USM). „Acest proces nu va închide programe de studii, ci va asigura ca banii să fie utilizați pentru educație, dar nu pentru procese administrative”, a declarat Igor Șarov. Proiectul hotărârii de Guvern cu privire la reorganizarea prin fuziune a unor instituții de îmvățământ superior a fost expediat Guvernului.

Prin noul mecanism de finanțare promovat, alături de numărul de studenți din comanda de stat, se iau în considerare coeficienții de ajustare la programul de studii și criterii care definesc performanța instituțiilor. Alocațiile bugetare se vor oferi pentru predare și învățare în funcție de numărul de studenți finanțați din bugetul de stat și de tipul și domeniul programului de studii superioare, acestea constituind 75% din alocațiile bugetare. 20% se va oferi pentru stimularea performanței universităților, iar 5% – pentru îmbunătățirea condițiilor de cazare în cămine, modernizarea bazei didactice, dotarea cu calculatoare etc.

Noua metodologie de finanțare a fost înaintată Guvernului și urmează a fi implementată în instituțiile de învățământ superior cu autonomie financiară începând cu 1 ianuarie 2021.

Ministrul a remarcat că, pe 3 iunie, Guvernul a aprobat proiectul destinat consolidării învățământului superior din Republica Moldova, susținut de Banca Mondială. Poroiectul are drept scop îmbunătățirea orientării spre piața muncii a instituțiilor de învățământ superior din țară și îmbunătățirea mecanismelor de asigurare a calității. Valoarea proiectului este de peste 35 de milioane de euro pentru perioada 2020-2025. Proiectul va începe la finele lunii august 2020.

Related posts

Adrian Lebedinschi renunță la mandatul de deputat

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 03.01.2022

Albasat

Hărțuirea și victimizarea vor fi pedepsite contravențional

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment