ALBASAT
Nisporeni

Mici vinificatori cu istorii de mare curaj. Află istoria Cramei Mircești, unde poți degusta vinuri tradiționale

Pe pantele înalte a raionului Ungheni, la Crama Mirceşti, îl găsim pe Arcadie Foşnea, fondatorul Cramei şi preşedintele Asociaţiei Micilor Producători de Vinuri.

Acesta şi-a dedicat ani din viaţă pentru a studia arta vinurilor şi a viţei de vie peste hotare şi a găsit curajul de a se întoarce acasă, unde a depus tot efortul şi toate cunoştinţele adunate şi a deschis o Cramă de vinuri fine. Mai mult ca atât, acesta a deschis-o pe teritoriul conacului boieresc din localitate, pe care l-a restaurat.

Arcadie Foşnea, proprietarul Cramei Mirceşti

Este un vis de 20 de ani. Eu am avut norocul să plec în 1997 în Germania, am absolvit în 2001 viticultura-vinificaţia. Acolo am locuit într-o regiune vitivinicolă, foarte densă. Erau foarte răspândiţi micii producători, cum suntem noi. Acum 80 % din vin este produs de micii producători.” a spus Arcadie Foşnea, proprietarul Cramei Mirceşti.

Tot aici, la cramă, vizitatorii pot beneficia de mai multe servicii, precum degustarea diferitor soiuri de vin, de la 3-8 soiuri, pot beneficia de mese copioase cu bucate alese regionale, dar se pot opri şi peste noapte, închiriind o cameră la cramă, mobilată într-un stil neobişnuit, dar foarte prietenos apreciatorilor de vinuri.

Avem posibilitatea să producem 60-70 de mii de sticle de vin pe an. Nu suntem la finalul investiţiilor. Suntem la o etapă de dezvoltare. Vrem să ne mai extindem, să mai plantăm vii, să mai creăm condiţii de producere. Acum construim încă 8 camere hoteliere. Vrem să creştem, să putem acoperi cererea de aceste servicii.” a mai adăugat Arcadie Foşnea, proprietarul Cramei Mirceşti.

Această regiune, satul Mircești, are o importanță istorică și dispune de un terroir bun pentru vinurile cu un caracter puternic. De aceea, Arcadie Foșnea, proprietarul cramei, a pus bazele unei vinării și a început renovarea conacului boieresc din apropiere, păstrând simbolurile sale specifice. De curând, Crama Mircești a fost dotată cu o stație metereologică de generare a datelor, iar angajații aplică strategii moderne de tăiere a viței-de-vie și de testare a acesteia împotriva bolilor, prin utilizarea dronelor.

„Unde am călătorit, am încercat să învăţ ceva. Inclusiv, este important să ştii ce este şi pe piaţă. Gustând vinurile pe piaţă, înţelegi nivelul şi statutul tău. Este ok să consumi şi altceva, nu doar produsul tău.” a spus Arcadie Foşnea, proprietarul Cramei Mirceşti.

Arcadie este şi preşedintele Asociaţiei Micilor Producători de Vinuri, iar membrii acesteia simt din plin sprijinul lui în toate problemele. Astfel, asociaţia sprijină cu tehnologie, metode şi resurse membrii ce au cu adevărat nevoie, dar organizează şi diferite festivaluri şi evenimente, pentru a promova membrii producători de vinuri.

Asociaţia oferă şi nişte servicii membrilor: utilaje date în chirie, ne promovăm mai mult, atragem suport de la donatorii care sunt, creştem ca imagine, ca popularitate, să informăm consumatorii, să interacţionăm, festivaluri, concursuri de vin. O mulţime de evenimente au avut loc în această perioadă.” a mai adăugat Arcadie Foşnea, proprietarul Cramei Mirceşti.

Deşi activează doar de câţiva ani, Arcadie a reuşit să impresioneze vizitatorii cu gusturile inedite a vinurilor, unul dintre ele fiind maturat în butoaie de salcâm. Aromele fine şi gusturile diverse atrag cumpărătorii şi adevăraţii aprecianţi ai vinurilor. Preţurile diferă de la sort la sort, pornind de la 100 de lei, lucru ce fac vinurile accesibile tuturor.

Related posts

COVID-19 Nisporeni: 41 cazuri noi

Albasat

Scriitorul umorist Grigore Drăgan, originar din Seliște, Nisporeni, își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare

Albasat

La Nisporeni se va desfășura Gala laureaților din domeniul culturii

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment