ALBASAT
Nisporeni Societate

Micii producători de vinuri instruiți în adoptarea tehnologiilor durabile

Reprezentanți a peste 40 de vinării mici din țară au participat la prima instruire, organizată în cadrul Cramei Mircești, raionul Ungheni. Studiul se înscrie într-un program de instruire a micilor vinificatori, ce se va desfășura în următoarele săptămâni cu suportul Proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova.

Instruirea s-a axat pe înființarea și gestionarea viilor super intensive, practicile inovative și cost-eficiente de producere a vinului, managementul apelor reziduale în condițiile unei mici crame etc. De asemenea, micii vinificatori au fost informați despre posibilitate de dezvoltare a unor afaceri profitabile prin combinarea activității de producere a vinului cu activitatea turistică.

Arcadie Foșnea, proprietarul Cramei Mircești și președintele Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova, a explicat colegilor că ei trebuie să se orienteze spre producerea vinurilor artizanale de calitate înaltă cu accent pe tehnologii durabile, cu impact minim asupra mediului, păstrând biodiversitatea și valorificând avantajele geografice și potențialul turistic al regiunii.

Arcadie Foșnea, proprietarul Cramei Mircești și președintele Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova

„Întotdeauna schimbul de experienţă este important  şi noi până acum optam pentru schimbul de experienţă  internaţional, vroiam să plecăm peste hotare   dar avem foarte multe dstinaţii frumoase şi vinării  frumoase în Moldova care  trebuie şi pe  ele  să le cunoaştem şi cred că pentru fiecare este un folos aşa o vizită. Indiferent de greutăţile  din ţara noastră este posibil  de a face lucruri frumoase şi Moldova are potenţial şi el trebuie valorificat”, afirmă Arcadie Foșnea

Datorită Proiectului Agricultura Performantă în Moldova, Crama Mircești a beneficiat de un grant pentru restaurarea pensiunii și procurarea echipamentului necesar procesului de vinificație.

Crama Mirceşti, cu protagonitul ei Arcadie Foşnea  este un exemplu emblematic  pentru ce înseamnă o cramă de autor,   un mic  producător de vinuri din Moldova.  Acest concept care defapt  nu exista 10 ani în urmă şi care s-a dezvoltat inclusiv prin suportul partenerului strategic al industriei vinului,  anume   Agenţia Statelor Unite  pentru Dezvoltare Internaţională.   Astăzi am vizualizat şi  am auzit de la domnul Foşnea  practici  în domeniul gestionării durabile în viticultură, aplicarea  unor noi  metode inovative de producer e a vinului,  dar şi felul în care un mic producător  poate să devină competitiv  şi să-şi realizeze produsele pe piaţa  locală şi la export inclusiv. Ceia ce este  impresionant,  interesul micilor producători  pentru acest domeniu din Moldova. Dacă este să ne uităm  7 ani în urmă,  în Moldova  existau doar  5 producători  mici de vinuri, actualmente în asociaţia micilor producători  sunt 55 de mici producători, iar astăzi au participat 42 dintre ei„, susține Diana Lazăr, vicedirector al Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova.

Micii producător de vinuri consideră că schimburile de experiență  și instruirile sunt valoroase mai ales pentru vinăriile aflate la început de cale.

Am venit cu cea mai mare plăcere, fiindcă am nevoie de  comunicare, de schimb de experienţă,  să vedem  dumnealui ce reuşeşte pe aici, să vedem viile, să vedem soiurile de vii care le plantează,  să gustăm, să  vedem ce vinuri produce. Este un schimb de experienţă  binevenit pentru noi micii producători de vinuri  şi mai ales că de la  dumnealui avem ce   învăţa, a facut  studiile în Germania  şi chiar este profesionit în domeniu, are şi experienţă„, a spus Alexei  Mîrzac,  mic producător de vinuri din raionul Orhei.

Aici eu am fost cu un an în urmă,  când începeam activitatea, aici am venit şi m-am informat careva lucruri  şi este foarte interesant, este un exemplu pentru noi„, afirmă Nicu Ulinici,  mic producător de vinuri din raionul Nisporeni

Eu ştiu cum s-a început aici, eram  împreună  cu dânsul ca prieteni   de la temelii  şi am vazut de unde a început şi unde a ajuns. Foarte impresionant, foarte bine, frumos, chiar pot să spun că a făcut un lucru foarte mare„, a menţionat Pripa Andrei, mic producător de vinuri.

Toate echipele Chemonics, de la USAID,  sunt o echipă minunată, el ca preşedinte ne promovează, ne ajută, ne dezvăluie unele secrete precum  şi astăzi în plantaţia dată, la dumnealui în vizită„, susține Nicolae Tronciu, mic producător de vinuri din raionul Nisporeni.

Este o practică foarte bună, deoarece experienţa,  schimbul de experienţă, de practici şi concurenţa între ei poate  fi directă dar în realitate  aceasta este ca  o breaslă. Unindu-şi eforturile atingi scopurile  împreună  cu mult mai  înalte decât fiecare în parte„, afirmă Ivan  Muntean, producător de vinuri.

 „Ziua de astăzi este foarte benefică pentru noi,  findcă am văzut nişte lucruri extraordinar  de frumoase. Anume plantaţia care am văzut-o este ceva care corespunde cu rigorile Franţei, Cehiei, Poloniei de sud, este ceva foarte frumos„, a spus Mihai Sava, mic producător de vinuri.

 „Am venit aici într-o vizită de studiu  pentru a vedea lucruri noi, pentru a vedea  lucruri deosebite, foarte interesante pentru a schimba careva experienţe, a descoperi locurile frumoase ale ţării noastre  şi de a le implementa şi la noi„, a menţionat Tatiana Gaciu, mic producător de vinuri.

În prezent, Asociația Micilor Producători de Vinuri întrunește 50 mici producători de vinuri, care exploatează peste 400 hectare de viță-de-vie, produc anual peste 600 mii de sticle de vin, plasate pe piața locală și exportate în 17 state. Aceste vinuri sunt apreciate cu peste 270 de medalii la concursuri internaționale.

Related posts

Уточнения ЦИК по поводу презентаций кандидатов в президенты

Albasat

Poșta Moldovei redeschide traficul poștal internațional

Albasat

Creștinii catolici sărbătoresc duminică Paștile

Albasat

Leave a Comment