ALBASAT
Societate

Mihai Popușoi: Angajații vor fi trimiși în șomaj fără posibilitate de reangajare

Guvernarea Republicii Moldova trebuia să accepte propunerile opoziției care prevăd achitarea salariilor de către stat în valoare de 75% din salariul mediu pe economie. Deputatul Fracțiunii PAS Mihai Popșoi spune că în urma sistării activității mai multor întreprinderi, angajatorii sunt nevoiți să-și trimită lucrătorii în șomaj forțat, iar în urma crizei, mulți dintre acești angajați nu vor mai avea posibilitatea să revină la locul de muncă, notează IPN.

„Încurajarea șomajului prin creșterea alocației de șomaj nu face nimic decât să-i forțeze pe agenții economici să forțeze angajați să plece în șomaj. Noi am propus păstrarea locurilor de muncă și subvenționarea de către stat a salariilor în proporție de 75%, dar nu mai mult de 75% din salariu mediu pe economie astfel încât să păstrăm toate locurile de muncă. Altfel, cetățenii care vor fi trimiși în șomaj, o bună parte din ei nu vor putea reveni din cauza faptului că întreprinderile vor avea de suferit, nu vor avea posibilitatea să-i reangajeze”, a declarat Mihai Popuoi în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Oficialul afirmă că în urma acțiunilor întreprinse de guvernare, au fost favorizate întreprinderile mari, iar ÎMM-urile vor avea de suferit cel mai mult pentru că în urma crizei, angajatorii nu-și vor mai putea permite același număr de lucrători. Mai mult decât atât, unele întreprinderi ar putea falimenta.

„Cu soluția propusă de guvernare, de întoarcere a impozitelor, inclusiv TVA, cândva mai târziu celor care achită salarii la noi e o mare problemă: de capacitate și alte probleme. Decizia este incorectă pentru că foarte mulți nu au de unde plăti salariile. Dvs. spuneți că le întoarceți 45% înapoi, dar ei nu plătesc nimic, de aceea nu vor primi nimic înapoi. Cei care au rulaj mic, care nu au din ce plăti salariile angajaților vor forța angajații să plece în șomaj. Decizia luată de guvernare favorizează companiile mari care au rulaj mare. Foarte multe companii mici, mijlocii nu-și permit să plătească salariile și nu vor primi nimic de la stat. Valoarea adăugată este lipsă”, a adăugat deputatul.

Deputatul democrat Nicolae Ciubuc spune că inițiativele înaintate de către Partidul Acțiune și Solidaritate nu ar fi posibile de realizat în condițiile în care se află Republica Moldova.

„Domnul Popușoi vorbește niște lucruri care pe departe nu sunt reale în condițiile actuale. Ceea ce am făcut noi acum, a fost o evaluare având la baza analize și evaluări clare cu privire la ceea se întâmplă în sistemul bugetar și în general, în situația social-economică a Republicii Moldova. Aceste modificări care au venit din partea Guvernului au ca impact peste 800 de milioane de lei care vor trebui identificate, rectificate, stabilite în buget și respectiv, susținut mediul de afaceri. Sunt primele măsuri care vin întru susținerea mediului de afaceri, acestea nu sunt ultimele măsuri care urmează a fi realizate întru susținerea mediului de afaceri. Haideți să vedem cum va funcționa prima lună acest mecanism”, a îndemnat Nicolae Ciubuc.

Related posts

300 de vârstnici vor primi pachete cu produse de primă necesitate

Albasat

Петер Михалко: Те, кто был частью системы, когда правосудие служило частным интересам, снова появляются в должностях

Albasat

Inspectoratul de Poliție Nisporeni îndrumă cetățenii din Soltănești pe probleme de siguranță

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment