ALBASAT
Actualitate Societate

Ministru, despre protestele agricultorilor: Nu putem vorbi despre soluții generalizate pentru toți

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, spune că autoritățile au o comunicare permanentă cu agricultorii prin intermediul celor 30 de asociații profesionale. Și fiecare activitate din agricultură este foarte diferită. Respectiv, și probleme sunt diferite. Și în aceste condiții nu poate fi vorba despre soluții generalizate pentru toți, transmite IPN.

„Noi vorbim acum despre un grup de agricultori, extrem de importanți pentru Republica Moldova, care sunt într-o situație de criză. Vorbim despre producătorii de cereale și iarăși, în interiorul producătorilor de cereale, sunt foarte și foarte diferiți – din nordul, sudul și centrul țării – sunt foarte diferite rezultatele lor”, a declarat ministrul în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Potrivit lui, agricultorii cer dialog, dar dialog înseamnă discuții, nu când spui – asta vreau și dacă nu-mi dai, ies și protestez. Deci, dialog înseamnă când se comunică și se ajunge la un numitor comun. Ministrul explică faptul că, dacă în anul 2022 agricultorilor le-a fost alocat 1 miliard de lei, anul curent pentru agricultură s-a locat 1,9 miliarde de lei. „Toți banii au intrat în conturile agriculturilor. Asta înseamnă atitudine și respect pentru agricultori și importanța lor. Agricultorii trec printr-un impas, au o mulțime de probleme, este adevărat și nimeni nu neagă acest lucru, dar totul trebuie împărțit, reieșind din probleme adevărate și ținându-se cont de cei care chiar sunt în impas și riscă faliment”, a menționat Vladimir Bolea.

Cât despre solicitarea fermierilor să fie interzisă calcularea penalităților pentru achitarea întârziată a creditelor, vicepremierul a declarat că Guvernul nu poate să le dicteze băncilor ce să facă. Toate măsurile pentru agricultori trebuie țintite foarte exact. Or, un agricultor are o problemă de pe urma secetei, altul are ambarele pline și problema ține de preț.

În cadrul emisiunii a participat și directorul executiv al asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, care a fost întrebat despre comportamentul agresiv al unor agricultori, dar și încercarea de a răsturna o mașină a poliției. Potrivit lui, organizatorii protestului au propus ca și data aceasta să fie creat un coridor verde pentru deplasarea tractoarelor în PMAN. El mai spune că în declarația prealabilă s-a solicitat asistența poliției la deplasarea prin oraș, lucru refuzat de oamenii legii, care le-ar fi spus să ajungă în PMAN pe cont propriu.

„Adică într-un sens poliția a creat situația că – nu vă permitem să vă deplasați organizat, dar pe cont propriu și o să vedem cum ajungeți. Asta a nemulțumit protestatarii. În semn de protest, că nu pot merge acolo unde este indicat, au început să circule în stil european, cu o viteză de 20km/h, încolo înapoi și așa o oră. După aia, doi inși, doi polițiști, s-au oprit cu mașina lângă un tractorist și în mod brutal l-a tăvălit pe jos pe acel om. Și a încercat să-i ia permisul. Acest lucru, desigur a nemulțumit pe mai mulți agricultori care au înconjurat și au încercat să spună ce faceți voi?”, susține Alexandru Slusari.

Într-o intervenție telefonică, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că este regretabil că organizatorii nu respectă propria declarație prealabilă. La fel, potrivit lui, sunt regretabile și intențiile huliganice ale unor protestatari. Șeful IGP susține că protestatarii s-au manifestat agresiv atât în raport cu polițiștii, cât și în raport cu bunul statului, în momentul în care au încercat să ia din mașina poliției actele procesuale care erau în ea.

Agricultorii, care acum se află cu tehnica în Piața Marii Adunări Naționale, au pornit miercuri din raioane spre intrările în oraș, iar joi la amiază și-au continuat drumul spre centrul capitalei. În drum spre PMAN, fermierii au creat ambuteiaje. Poliția i-a somat să deblocheze străzile pentru a permite circulația transportului public și privat. Într-un moment, un grup de agricultori s-a manifestat agresiv, provocând altercații. Fermierii au încercat să distrugă o mașină a poliției și ar fi ultragiat oamenii legii.

Related posts

Doina Gherman: Rezultatul referendumului automat devine lege

AlbasatTV, Nisporeni

Klaus Iohannis a solicitat sprijin european pentru Republica Moldova, la Bruxelles

AlbasatTV, Nisporeni

Vaccinarea anti-Covid devine obligatorie în Ungaria pentru cadrele medicale

Albasat

Leave a Comment