Nisporeni Societate

Ministrul Economiei şi Infrastructurii a efectuat o vizită la Nisporeni. Cum vor fi sprijiniţi agenţii economici, afectaţi de pandemie

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Sergiu Răilean a întreprins o vizită în oraşul Nisporeni. Demnitarul s-a întâlnit cu conducerea raionului şi cu administraţia Incubatorului de Afaceri  pentru a vedea care este situaţia mediului de afaceri din raion în contextul pandemiei de COVID-19 şi cum ar putea fi ajutate întreprinderile şi angajaţii acestora, care sunt afectaţi  de măsurile anticoronavirus.

Ministrul a fost informat cu toate problemele care se confruntă rezidenţii Incubatorului de Afaceri de când aceştia sunt nevoiţi să stea acasă. Agenţii economici sunt loviţi de pandemie, mai ales că aceştia trebuie să achite chiria pentru spaţiul unde şi-au deschis afacerea chiar dacă  ei nu desfăşoară la moment activitatea, şi respectiv nu pot  înregistra  niciun profit. În acest context, administraţia Incubatorului de afaceri i-a adus la cunoştinţă oficialului doleanţele antreprenorilor între care anularea taxelor pentru chirie şi a impozitelor.La rândul său, oficialul a anunţat despre unele măsuri pregătite de către guvernare  pentru susținerea agenților economici care au de suferit din cauza epidemiei de coronavirus.

SERGIU RĂILEAN, MINISTRUL ECONOMIEI ŞI INFRASTRUCTURII: „O altă măsură este de a da posibilitatea agenţilor economici de a se credita la bancă şi statul o să compenseze dobânda de la acest credit. Agenţii economici pot să vină la bancă să ia un credit în valoare  de trei salarii, fondul de salarii al întreprinderilor. Deci se va lua luna decembrie, ianuarie şi februarie, fondul de la aceste salarii şi din suma asta puteţi să vă duceţi la bancă să luaţi un credit pentru necesităţile voastre urgente şi statul o să compenseze această dobândă. La fel, întreprinderile care au TVA în cont sunt întreprinderi care au făcut investiţii, TVA ăsta sare din lună în lună. După ce o să fie aprobat în Parlament o să puteţi să folosiţi TVA  ăsta pentru plata impozitului: impozitele pe venit, asigurări sociale şi în medicină.”

Ministrul Economiei, a dat asigurări că va identifica soluţii pentru toate problemele cu care se ciocnesc antreprenorii în perioada stării de urgenţă şi va veni cu măsuri clare de sprijinire a businessului. Însă nu a oferit deocamdată detalii despre cum anume vor fi susţinuţi agenţii economici.

SERGIU RĂILEAN, MINISTRUL ECONOMIEI ŞI INFRASTRUCTURII: „Este lista întreprinderilor care au fost afectate direct prin decizia Comisiei şi întreprinderi care indirect au fost afectate. Companiile care sunt afectate direct, în caz că administratorul plăteşte acum salariu lui i se întoarce tot impozitul: impozitul pe asigurări, venit şi medicină. Întreprinderile care au fost afectate indirect-  60 la sută din aceste cheltuieli vor fi rambursate de către stat.  Dacă până în prezent angajatorul plătea impozitul său şi angajatul îl plătea pe al său, apoi angajatul o să plătească doar 9 la sută şi angajatorul o să plătească el contribuţiile sociale. Deci nu vor fi 4 rapoarte în contabilitate, dar vor fi doar 2.  Dar asta va fi doar de la 1 ianuarie din anul viitor.”

Conducerea raionului Nisporeni şi directorul Incubatorului de Afaceri au venit cu îndemnul ca agenţii economici să fie sprijiniţi cât mai curând de către stat în această perioadă critică.

VASILE MĂRCUŢĂ, PREŞEDINTELE RIONULUI NISPORENI: „Ne pune  în gardă situaţia de astăzi, dar noi trebuie să permitem să lucreze lumea ca să aibă un salariu să poată să plătească şi impozitul, putem să susţinem şi bugetul.  Dar măsurile pe care Guvernul le ia acum, vreau să atrageţi atenţia anume la impozitarea agenţilor economici, pentru că acum nu este timpul să-l punem pe agentul economic în nişte rămci fiscale, să micşoraţi chiar şi impozitul, cumva de găsit o modalitate ca să-şi poată să revină după impactul pandemic.”

 VITALIE LAZĂR, DIRECTORUL INCUBATORULUI DE AFACERI NISPORENI: „Înainte de această întrunire am comunicat în mediul online cu rezidenţii noştri, am făcut chiar şi nişte chestionare cu problemele cu care se confruntă şi practic toţi agenţii economici din raion şi din ţară se confruntă. Am identificat mai multe probleme şi soluţii pe care le-am abordat şi le-am discutat cu ministrul şi cu preşedintele  raionului. Sperăm că cât se poate de curând să se ia la control aceste probleme şi să fie dat un răspuns, un fedback agenţilor economici ca ei să poată rezista pe perioada aceasta de criză, să poată, ulterior reveni la o situaţie normală cât mai uşor şi să nu piară spiritul antreprenorial.” 

Directorul Incubatorului de Afaceri din Nisporeni recunoaşte că instituţia cu greu face faţă pandemiei.Astfel, şi aici este nevoie de sprijinul autorităţilor.

 VITALIE LAZĂR, DIRECTORUL INCUBATORULUI DE AFACERI NISPORENI: “Avem lipsă de mijloace financiare. Chiar acele facturi care au fost eliberate agenţilor economici, ele nu au fost achitate şi respectiv nici noi nu vom putea achita altor agenţi economici serviciile de care a beneficiat incubatorul. Pratic se primeşte un lanţ vicios, dar sperăm totuşi că pentru asigurarea instituţiei în continuare statul ne va ajuta. Suntem 11 incubatoare, Ministerul ne va susţine. Astfel, susţinând incubatoarele, va susţine indirect şi pe agenţii economici de plata pentru locaţiune în această perioadă de criză. După cum s-a menţionat astăzi această doleanţă a  lor va fi auzită şi va fi un stimul pentru companiile din incubator să se simtă mai viabili pe viitor.”

Amintim că agenţii economici şi-au sistat activitatea prin decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale ca măsură de precauție din cauza răspândirii virusului COVID-19. Pe 17 martie, parlamentul a declarat stare de urgență la nivel național, pentru o perioadă de 60 de zile. Începând  cu 16 martie, funcționează numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO.

 

Related posts

Coronavirusul se poate răspândi şi prin gesturi banale ca vorbitul sau respiratul

Albasat

Позиция депутатов по поводу завтрашнего заседания парламента

Albasat

Cursul valutar oficial la 15.11.2020

Albasat

Leave a Comment