Portal de știri
Societate

Ministrul lituanian al apărării, în discuții cu vicepremierul Nicu Popescu

Lituania a oferit asistență în consolidarea capacităților și reformarea sectorului de apărare, dar și a contribuit la modernizarea Armatei Naționale. Despre evoluția cooperării bilaterale în domeniul apărării, despre planurile de viitor în vederea impulsionării și extinderii acestora, dar și despre securitatea regională și energetică, procesul de reglementare transnistreană, precum și posibilitățile de preluare a bunelor practici și a expertizei lituaniene în domenii de interes reciproc au discutat la o întrevedere ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas, aflat într-o vizită în Republica Moldova, și vicepremierul Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe și integrării europene, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al MAEIE se menționează că oficialii au subliniat importanța valorificării potențialului de cooperare existent între Lituania și Republica Moldova. „Am exprimat deschiderea pentru a dinamiza colaborarea care vizează educația militară, reformarea sectorului de apărare și securitate, contracararea amenințărilor hibride și comunicarea strategică. M-am referit și la lansarea în curând a Dialogului la nivel înalt în domeniul politic și al securității cu UE, care ne va permite implementarea proiectelor pentru consolidarea capacităților Republicii Moldova în cadrul Instrumentului european pentru pace”, a declarat ministrul Nicu Popescu la sesiunea plenară a delegațiilor.

MAEIE precizează că, de-a lungul anilor, Lituania a oferit asistență în consolidarea capacităților și reformarea sectorului de apărare din Republica Moldova precum a și contribuit la modernizarea Armatei Naționale prin pregătirea personalului și instruirea în cadrul exercițiilor multinaționale, bursele de studii oferite ofițerilor moldoveni în instituțiile de profil din Lituania și cursurile de specializare în cadrul Academiei Militare din Vilnius și Școlii Forțelor Armate Lituaniene din Kaunas.

Related posts

Возобновляются все виды торговли, за исключением деятельности торговых центров и рынков

Albasat

Oфициальный курс валюты на дату 14.06.2020

Albasat

Cursul valutar oficial la 08.02.2023

AlbasatTV, Nisporeni