Portal de știri
Societate

Modificări la importul automobilelor pentru persoanele cu dizabilități locomotorii

Personale cu dizabilități locomotorii vor putea beneficia de facilități la importul unui automobil dacă valoarea în vamă a acestuia nu depășește suma de 400 de mii de lei și capacitatea cilindrică a motorului nu depășește 1600 de centimetri cubi. Pentru a importa un automobil fără limită de preț mijlocul de transport cu o capacitate de maximum opt locuri trebuie să fie din uzină cu utilare tehnică specială pentru deplasarea și transportarea persoanelor cu dizabilități locomotorii. Prevederile se conțin într-un proiect de lege înaintat de deputații Partidului Acțiunii și Solidaritate, care bat alarma că se atestă un fenomen de import a automobilelor de lux prin implicarea persoanelor cu dizabilități locomotorii care se bucură de aceste scutiri de taxe, transmite IPN.

Deputații PAS precizează că în prezent persoanele cu dizabilități locomotorii pot alege să beneficieze de o compensație pentru serviciile de transport sau, în schimbul , să beneficieze de dreptul de a importa o mașină o dată la cinci ani cu scutirea taxei de import pentru uz personal cu o capacitate cilindrică a motorului de până la 2 500 de centimetri cubi. Conducerea acestor mașini este permisă doar persoanelor cu dizabilități locomotorii sau persoanelor abilitate cu funcții de însoțire sau îngrijire a acestora. Din păcate, atestă deputații PAS, care au efectuat o analiză a situației, în ultimii ani a luat amploare fenomenul de atragere a persoanelor cu dizabilități locomotorii în scheme dubioase ce țin de importul și utilizarea autoturismelor. În schimbul anumitor sume de bani acordate acestora, unele persoane terțe utilizau, contrar destinației finale, automobilele importate.

Într-o conferință de presă, deputatul Sergiu Lazarencu a precizat că în perioada anilor 2019-2021 au fost efectuate 13 controale pentru a verifica corectitudinea de aplicare a acestor facilități. Ca urmare, au fost recalculate plăți suplimentare la dreptul de import în cuantum de 1,2 milioane lei. Totodată, în 2022, Serviciul Vamal a efectuat aproape 40 de controale de pe urma cărora au fost recalculate plăți în mărime de 5,5 milioane de lei. „Numărul impunător al automobililor luxoase importate cu facilități fiscale pune sub semnul întrebării utilizarea ulterioară a acestor autoturisme, mai ales destinația finală. Acciza neachitată la importul automobilelor menționate variază între 18 și 305 mii de lei, însumând în 2021 circa 203 milioane de lei”, a notat deputatul. Potrivit lui, proiectul vine să reglementeze cazurile concrete în care poate avea loc scutirea de plată a dreptului de import.

„Prin acest proiect de lege se propune anihilarea fenomenului care a luat amploare în ultimii patru ani”, a declarat deputatul Dorian Istratii.

Related posts

Mașinile parcate neregulamentar vor fi evacuate de companii private

Albasat

Еще два пункта пересечения границы приостановили свою деятельность

Albasat

Legea carantinei și izolării, vot miercuri la Senatul României. Ce modificări au adus senatorii juriști

Albasat

Leave a Comment