ALBASAT
Societate

Moldova a semnat Acordul privind participarea la Programul-cadru „Orizont Europa”

Republica Moldova a semnat Acordul privind participarea la Programul-cadru pentru cercetare și inovare al Uniunii Europene „Orizont Europa” pentru perioada 2021-2027. Țara va obține drepturi de participare similare statelor membre ale UE, ceea ce îi va permite să coopereze şi să concureze în calitate de partener egal în toate concursurile anunțate în cadrul Programului „Orizont Europa”, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Guvernului, se menționează că programul continuă eforturile Programului Cadru de cercetare și inovare Orizont 2020. Din 2014 și până în prezent, Republica Moldova a beneficiat de 7,4 milioane de euro în cadrul programului Orizont 2020. Rata de succes a proiectelor eligibile în cadrul programului este de 14 procente, fiind superioară mediei statelor asociate din regiune.

Obiectivele programului semnat sunt promovarea cercetării și inovării, consolidarea legăturii dintre cercetare, inovare, educație și alte politici. Totodată, programul are scopul să asigure complementaritatea cu politicile și activitățile de cercetare și inovare la nivel național, regional și la nivelul Uniunii Europene.

Programul-cadru „Orizont Europa” se bazează pe trei piloni. Primul pilon sprijină excelența științifică în cercetarea fundamentală și dezvoltarea tinerilor talente în domeniile cercetării și inovării. Al doilea pilon susține cercetarea care abordează provocări societale și tehnologii industriale în domenii precum sănătatea, securitatea, tehnologiile digitale și tehnologiile generice esențiale, clima, energia și mobilitatea, aprovizionarea cu alimente și resursele naturale și garantează că întregul proces de cercetare și inovare este finanțat și încorporat în problematica provocărilor globale. Al treilea pilon se axează pe intensificarea inovării prin instituirea Consiliului european pentru inovare și sprijină antreprenoriatul axat pe cercetare.

În cadrul unei întrevederi cu Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și-a exprimat încrederea că programul va contribui la dezvoltarea cercetării și inovării în țară, dar și la integrarea statului în Spațiul European de Cercetare. Actualmente, zece universități din Moldova folosesc instrumentul de autoevaluare HEInnovate.

Șefa cabinetului de miniștri a menționat că Republica Moldova este interesată să participe în continuare la proiectele europene ce vizează educația digitală, ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și valorificarea potențialului tinerilor antreprenori- Alianța Europeană pentru Ucenicie, dar și programele Youth4Youth, Erasmus+ și Corpul european de solidaritate care va permite studenților să lucreze și să obțină noi abilități profesionale în timp ce studiază.

Prim-ministrul a vorbit despre acțiunile noii guvernări de la Chișinău pentru reformarea sistemului educațional, organizarea procesului de învățământ în perioada pandemiei, sprijinirea domeniului cercetării și culturii. În acest sens, oficialii au subliniat importanța asocierii Republicii Moldova la noul Program „Europa Creativă” și participarea la proiectul EU4Culture, care urmărește elaborarea unor strategii de dezvoltare culturală.

Related posts

„CUPA INDEPENDENȚEI” la șah: Află detalii despre turneul național de la Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Sentință mai dură pentru un bărbat care a violat o minoră după ce au consumat droguri

AlbasatTV, Nisporeni

Primarul unui sat din Orhei ar fi fost bătut de fiul unui contracandidat

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment