ALBASAT
Actualitate Societate

Moldova se va alinia reglementărilor internaționale privind substanțele care distrug stratul de ozon

Republica Moldova se va alinia la reglementările internaționale privind substanțele care distrug stratul de ozon. Potrivit unui proiect votat în Parlament, statul va continua să întreprindă măsuri în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. În acest scop, statul va adera la Amendamentul la Protocolul de la Montreal privind substanțele care distrug stratul de ozon, adoptat la Kigali la 15 octombrie 2016, transmite IPN.

Amendamentul la Protocolul de la Montreal are drept scop obținerea reducerii globale a producției și consumului de hidrofluorocarburi (HFC) – gaze cu un înalt potențial de încălzire globală. Conform prevederilor Protocolului, fiecare țară are propriul grafic de suprimare a consumului de hidrofluorocarburi. Pentru Republica Moldova reducerea hidrofluorocarburilor din consum va începe din anul 2029, urmând ca o reducere de 10% de la nivelul de bază să fie atinsă către anul 2034. Reducerea cu 50 la sută urmează să fie atinsă către anul 2044, iar în anii următori – cu 80%.

În Republica Moldova nu se produc hidrofluorocarburi, întreaga cantitate necesară pentru consum provine din import. Sectoarele în care se utilizează hidrofluorocarburile sunt climatizarea staționară, refrigerarea comercială, climatizarea mobilă, răcirea în transport, expandarea spumei și aerosolii.

Republica Moldova a devenit parte a Convenției pentru protecția stratului de ozon (Viena, 1985) și Protocolului privind substanțele ce distrug stratul de ozon (Montreal, 1987) în anul 1996, în vederea sprijinirii eforturilor comunității mondiale privind soluționarea problemei conservării stratului de ozon.

Protocolul de la Montreal reprezintă un tratat internațional din domeniul protecției mediului, care are drept scop protejarea stratului de ozon prin suprimarea treptată a producerii și consumului substanțelor responsabile de distrugerea acestuia.

Related posts

Igor Dodon: Transmit următorului președinte o instituție credibilă și puternică

Albasat

Bilanțul deceselor cauzate de COVID-19 ajunge la 182. Azi a murit și un tânăr de 32 de ani

Albasat

Cursul valutar oficial la 26.01.2021

Albasat

Leave a Comment