ALBASAT
Societate

Moldova va adera la programul UE „Vama”

Republica Moldova va adera la programul Uniunii Europene „Vama”, care se axează pe cooperare în domeniul vamal. Parlamentul a ratificat acordul cu UE în acest sens. Potrivit autorităților, ratificarea acordului va asigura eficientizarea interacțiunii și coordonării activității autorităților vamale ale Republicii Moldova și Uniunii Europene în cadrul eforturilor comune de securizare a frontierelor și de facilitare a schimburilor comerciale, transmite IPN.

„Programul „Vama” are drept scop cooperarea cu autoritățile vamale din statele membre ale UE și asigurarea securității economice ale statelor părți, facilitând în același timp creșterea comerțului internațional, prin atingerea mai multor obiective”, a declarat în plenul Parlamentului”, Ion Gumene, secretar de stat al Ministerului Finanțelor.

Printre acțiunile de colaborare se numără consolidarea capacității administrative și în domeniul informatic, dezvoltarea și operarea sistemelor electronice europene, implementarea inovațiilor în domeniul politicii vamale. Primele echipamente deja au fost livrate, acestea vor asigura conexiunea dintre sistemele fiscale naționale și cele europene.

Ion Gumene a menționat că pachetul financiar pentru implementarea programului pentru perioada 2021-2027 este de 950 de milioane de euro pentru toate țările participante la program. Contribuția financiară a Republici Moldova, începând cu anul 2024, va fi de 20 de mii de euro anual.

„Un singur exemplu de modul în care va beneficia Republica Moldova este conectarea la noul sistem computerizat de tranzit, începând cu anul 2023. Acesta costă 250 de mii de euro. Este un beneficiu imediat după semnarea acestui acord”, a mai spus Ion Gumene.

Acordul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea Republicii Moldova la programul „Vama” al Uniunii pentru cooperare în domeniul vamal a fost semnat la Bruxelles pe 7 februarie 2023.

Related posts

Daniel Ioniță: Gazoductul Ungheni-Chișinău este gata în proporție de 99%

Albasat

Acordul de grant în valoare de 60 mln euro va fi semnat miercuri la Bruxelles

Albasat

Peste 5,3 mii de contribuabili s-au conectat automatizat la serviciile fiscale electronice

Albasat

Leave a Comment