Portal de știri
Societate

Moldova va deține președinția-în-exercițiu în cadrul Inițiativei Central Europene

Republica Moldova va deține Președinția-în-Exercițiu în cadrul Inițiativei Central Europene pentru anul 2023. În cadrul unei întrevederi cu secretarul general al ICE, Roberto Antoneone, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că este un pas important pentru Republica Moldova, în mod special acum, când are statut de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, transmite IPN.

Șeful legislativului a menționat că Republica Moldova are o agendă ambițioasă de reforme pentru anul 2023. „În ultimul an autoritățile au întreprins pași importanți pentru a schimba lucrurile în Republica Moldova. Vom depune eforturi în continuare în adoptarea legislației necesare în acest sens pentru a îmbunătăți calitatea vieții a cetățenilor noștri și vom reuși cu ajutorul partenerilor noștri de dezvoltare”, a spus Igor Grosu.

La rândul său, Roberto Antoneone a precizat că președinția-în-exercițiu în cadrul Inițiativei Central Europene îi va permite Republicii Moldova să-și promoveze agenda europeană. De asemenea, va facilita preluarea experienței pe mai multe domenii-cheie, inclusiv cu statele membre UE.

Formatul de cooperare care a stat la baza lansării ICE își are originea în anul 1989, iar obiectivul major al Organizației îl reprezintă consolidarea relațiilor dintre cele 17 state membre din Europa Centrală, Sud și Est, cu un accent asupra susținerii parcursului de integrare europeană a țărilor ne-membre a UE prin transferul de cunoștințe și schimbul de experiență cu statele membre UE din această regiune.

Republica Moldova a devenit membru al ICE pe 8 noiembrie 1996, la Summitul de la Graz al șefilor de Guvern ai țărilor membre ale acestei organizații, împreună cu alte patru state –Albania, Bulgaria, România, Ucraina și Belarus.

Related posts

12 persoane cu COVID-19 se află la respirație asistată

Albasat

Oфициальный курс валюты на дату 24.10.2020

Albasat

Правительство выделит 12 млн. леев населенным пунктам, пострадавшим от стихийных бедствий

Albasat

Leave a Comment