Societate

O fabrică de conserve din regiunea transnistreană și-a triplat productivitatea de recoltare a conopidei și broccoli pentru congelare, datorită unui echipament modern oferite de USAID

O companie de procesare a legumelor din Transnistria și-a triplat productivitatea de recoltare a conopidei și broccoli datorită unui echipament modern de recoltare mecanizată a legumelor, procurat cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM). Echipamentul de recoltare în valoare de circa 85 de mii USD îi permite companiei să reducă de trei ori timpul de recoltare a acestor legume.

Totodată, creșterea productivității i-a permis procesatorului să dubleze terenurile cultivate cu aceste legume, ajungând la 56 de hectare, inclusiv datorită parteneriatelor dezvoltate cu fermierii din regiune.

Fabrica de conserve pentru copii (Завод консервов детского питания) din Tiraspol are o experiență de mai bine de 15 ani de producere a legumelor congelate. Circa 90% din produsele companiei sunt exportate pe piața Uniunii Europene și a țărilor CSI. Deși conopida și broccoli congelate sunt tot mai solicitate de consumatori, anterior  compania nu pute produce cantități comerciale, deoarece producerea și recoltarea acestor legume implica multă muncă manuală, iar costurile înalte făceau produsele necompetitive. În acest an însă, procesul de recoltare a fost mecanizat, ceea ce îi permite companiei să își extindă suprafețele cultivate și să crească volumul de conopidă și broccoli congelată pentru a face față solicitărilor importatorilor.

Artiom Dobran, reprezentatul fabricii de conserve, susține că prin mecanizarea procesului de recoltare a broccoli și conopidei cu același număr de muncitori compania a majorat volumul de legume procesate de 2,8 ori. ”Anterior, manual reușeam să recoltăm timp de 8 ore doar jumătate de hectar de broccoli sau conopidă. Astăzi cu noul echipament reușim să recoltăm în același timp până la 2 hectare. Astfel, fabrica procesează continuu, fără pauze, un aspect extrem de important în obținerea unui sinecost mic al producției finale”, a declarant reprezentantul companiei. De asemenea, colaborarea cu fermierii regionali a  permis fabricii să sporească cu eforturi minime volumul de legume cultivate, de aceea parteneriatele cu fermierii vor continua în viitor și vor implica un număr mai mare de agricultori.

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova, afirmă că agricultura Republicii Moldova va prospera doar atunci când toți antreprenorii, indiferent de regiune, vor avea acces egal la tehnologii moderne și la informații, iar prin conjugarea eforturilor vor obține produse competitive pentru piața de export. Potrivit șefului misiunii USAID, pentru a oferi șanse egale fermierilor de pe ambele maluri ale Nistrului, USAID în ultimii patru ani a investit circa 1,3 milioane  USD  în susținerea sectorului agricol din regiunea transnistreană. Datorită acestor investiții au fost dezvoltate mai multe activități demonstrative, programe educaționale pentru pregătirea forței de muncă calificată, dar și promovarea unor tehnologii avansate.

”Prin procurarea echipamentului modern de care a beneficiat compania de procesare din Tiraspol și parteneriatul construit cu fermierii, cu suportul proiectului USAID/APM, s-a reușit dezvoltarea unui model eficient de agricultură performantă, care generează bunăstare în comunități, un model care poate fi adoptat de alți antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat Scott Hocklander.

Related posts

140 de persoane din raionul Nisporeni au cerut să le fie reexaminată pensia

Albasat

Ministrul justiției, despre cazul Vasile Botnari: Întrebările pe care vi le puneți dumneavoastră mi le pun și eu

Albasat

НКСС обслуживает граждан по специальному графику

Albasat

Leave a Comment