ALBASAT
Jurnalul sănătății Societate

Omenirea se apropie de 1 milion de decese provocate de Covid-19. Cercetător: Numărul real ar putea fi dublu

Omenirea se apropie de pragul de 1 milion de decese provocate de Covid-19, însă numărul real ar putea fi dublu sau chiar mai mare, avertizează un cercetător de la Universitatea din Melbourne, potrivit Bloomberg. Profesorul Alan Lopez enumeră câteva modalități prin care numărul morților este subraportat și spune că acest lucru îngreunează urmărirea și controlul evoluției bolii.

Numărul real al deceselor din cauza Covid-19 ar putea fi mai aproape de 1,8 milioane, bilanț care ar putea urca la 3 milioane până la sfârșitul anului, potrivit lui Alan Lopez, profesor laureat și director în cadrul secției de boli epidemice la Universitatea din Melbourne.

Zilele acestea, omenirea se apropie de pragul de un milion de morți din cazuza Covid-19. Cifra oficială raportată de Organizația Mondială a Sănătății vineri este de 973.653 de decese, în vreme ce datele anunțate de Worldometers și Johns Hopkins University, care folosesc niște proiecții și raportează în timp real, sunt mai mari cu circa 10.000, în jurul a 985.000 de morți, tot vineri.

„Un milion de morți are o semnificație simbolică, dar întrebarea care se pune este dacă cifra e adevărată. Corect ar fi să spunem, oricât de șocant ar suna, că probabil numărul real este subestimat, semnificativ subestimat”, a declarat profesorul Lopez într-un intetrviu, potrivit Bloomberg.

Chiar și în țările cu sisteme sanitare dezvoltate este dificilă o raportare precisă. Un studiu publicat în iulie arată că zeci de mii de decese probabil cauzate de Covid-19 nu au fost înregistrate ca atare între lunile martie și mai, făcând și mai dificle eforturile de a urmări și controla evoluție bolii.

Dacă mortalitatea Covid-19 ajunge la 3 milioane, cum a prezis Alan Lopez, boala ar deveni printre cele mai mortale la nivel global. O subraportare a numărului de morți le poate da oamenilor un fals sentiment de siguranță, iar guvernele pot lua măsuri subdimensionate pentru combaterea virusului.

India a raportat peste 5,4 milioane de cazuri de coronavirus și „doar” 90.000 de decese, potrivit cifrelor OMS. Țara are un sistem deficitar de raportare în timp a statisticilor legate de numărul deceselor.

Pe de altă parte, cercetătorii din statul american Indiana au descoperit că, deși pacienții care primeau îngrijiri la domiciliu nu erau în mod obișnuit testați pentru coronavirus, ei reprezintă 55% din decesele de Covid-19 la nivel statal.

În alte țări, cum ar fi Rusia, autoritățile atribuie cauza morții bolilor preexistente (diabet, cancer, boli de inimă etc.), ridicând întrebări legat de acuratețea mortalității Covid-19.

Related posts

Ajutoare financiare din partea Primăriei Chișinău pentru familii cu mulți copii

Albasat

Cursul valutar oficial la 09.03.2022

Albasat

Automobilele cu moldoveni, blocate la frontiera ruso-ucraineană, au pornit spre Moldova

Albasat

Leave a Comment