Pandemia de coronavirus ameninţă să anuleze un deceniu de progrese în privinţa sănătăţii femeilor şi copiilor, atrage atenţia un raport al ONU făcut public vineri, potrivit DPA.
Raportul evidenţiază progresele semnificative obţinute de la lansarea, în urmă cu zece ani, a mişcării „Fiecare femeie, fiecare copil” a ONU, care a cuprins vaccinarea a peste un miliard de copii şi a permis ca numărul deceselor în rândul copiilor sub cinci ani să ajungă la un minim istoric în 2019.
Cu toate acestea, raportul notează că aceste progrese nu au fost răspândite echitabil în lume.
Anul trecut, 5,2 milioane de copii cu vârste sub cinci ani au murit din cauze care puteau fi prevenite, iar 82% dintre acele decese au fost concentrate în Africa Subsahariană şi în Asia de Sud.
Criza legată de coronavirus amplifică inegalităţile existente, astfel că cele mai vulnerabile femei şi cei mai vulnerabili copii sunt cel mai puternic afectaţi de perturbările din serviciile de sănătate, conform ONU.
Fără suplimentarea eforturilor pentru prevenirea deceselor care puteau fi prevenite în rândul copiilor, 48 de milioane de copii sub cinci ani ar putea muri între 2020 şi 2030, atrage atenţia raportul.
„Chiar înainte de pandemia de COVID-29, un copil cu vârsta de sub cinci ani a murit la fiecare şase secunde undeva în lume”, a precizat directoarea executivă a UNICEF, Henrietta Fore, într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.
„Milioane de copii care trăiesc în zone de conflict şi în contexte fragile riscă să se confruntă cu dificultăţi şi mai mari odată cu declanşarea pandemiei”, a adăugat ea.