ALBASAT
Actualitate Societate

Parlamentul a votat Declarația cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova

Parlamentul a votat în plen Declarația cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova. Documentul exprimă convingerea că doar aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va asigura viitorul țării în calitate de stat suveran, neutru, integru și democratic, iar calea ireversibilă de integrare și aderare europeană este proiect de prioritate națională al Republicii Moldova, transmite IPN.

În Declarație, deputații fac apel la întreaga societate, inclusiv la toate forțele politice să dea dovadă de unitate și solidaritate pentru consolidarea dialogului politic și social în numele interesului național și al obiectivului strategic – integrarea și aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În document se constată că Uniunea Europeană, timp de decenii, a fost un partener de nădejde al țării, oferind dezinteresat suport logistic și financiar pentru rezolvarea multiplelor probleme interne ale Republicii Moldova. De asemenea, datorită suportului generos din partea UE și al statelor membre, Republica Moldova a depășit criza provocată de pandemia COVID, precum și criza energetică din iarna 2022-2023.

În proiect se mai stipulează că integrarea europeană va facilita coeziunea civică a societății, va asigura trecerea Republicii Moldova la o dezvoltare economică durabilă și va spori capacitățile statului de a promova politici sociale eficiente.

În context, Parlamentul solicită Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru organizarea procesului de aderare la Uniunea Europeană, precum și să consolideze instituțiile statului implicate în negocieri. Prin intermediul Declarației, deputații fac apel către cetățenii Republicii Moldova la unitate pentru un viitor pașnic și european al țării.

„Uniunea Europeană este un teritoriu al păcii. A fost creată ca un proiect de pace care a pus capăt războaielor în Europa, iar energiile sale creatoare nu au mai fost îndreptate spre distrugere și agresiune, dar spre prosperitate și dezvoltare pașnică dintre popoare”, se menționează în Declarație.

Proiectul de hotărâre a fost votat de 54 de deputați. În momentul examinării, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu se afla în sală. Reprezentanții acesteia părăsise ședința în semn de protest după ce majoritatea parlamentară a aprobat în primă lectură proiectul care prevede pilotarea votului prin corespondență în SUA și Canada.

Republicat Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE în 2014. La 3 martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării la UE. Uniunea Europeană a acordat, la 23 iunie 2022, statutul de țară-candidat pentru Republica Moldova. La 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.

Related posts

Apicultori de trei generații. Agricultura are viitor. Emisiune TV

Albasat

Cursul valutar oficial la 26.10.2022

AlbasatTV, Nisporeni

Доступ к персональным данным является частью деятельности журналистов, СПРМ

Albasat

Leave a Comment