Societate

PAS cere Guvernului să susţină oamenii care au credite la companiile de microfinanțare

Deputatul PAS, Dan Perciun, face apel repetat către guvernare şi deputaţii din Parlament să întreprindă măsuri de susţinere pentru oamenii împotmoliţi în datorii la companiile de microfinanţare. Printre soluțiile pe care le-ar putea promova statul, în opinia parlamentarului, ar fi amânarea plăţilor la credite, cumpărarea acestor datorii de la companiile de microfinanţare, ca oamenii să fie datori statului, iar statul să nu aplice dobânzi şi penalităţi dure. O altă sugestie este să fie preluată, din practica României, legea falimentului personal soluţii aplicate de alte state, transmite IPN.

La un briefing de presă, Dan Perciun a menţionat că cei din PAS sunt abordaţi tot mai des de oameni care „sunt prinşi în capcana companiilor de microfinanţare”. Din această categorie fac parte cei cu salarii mici, care sunt în situaţii dificile și iau credite ca o ultimă soluţie. Ulterior, din cauza penalităţilor şi dobânzilor mari, nu mai pot scăpa de ele. Potrivit parlamentarului, statul ignoră această problemă, mai ales în situaţia de acum, când cetăţenii pierd locul de muncă, salariile sunt mai mici şi ramurile economiei sunt blocate.

Deputatul spune că 23 la sută din populaţia ţării are venituri mai mici de 2000 de lei lunar. Anume aceşti oameni sunt principalii clienţi ai acestor companii. „Guvernarea a ales să fie de partea băncilor, a companiilor de microfinanţare şi, în loc să caute o soluţie în interesul oamenilor, se face că nu există această problemă”, a spus Dan Perciun.

Deputatul a amintit că, în martie, PAS a solicitat Guvernului să permită amânarea plăţilor la aceste credite şi a înaintat un proiect de lege în acest sens. Până în prezent, Guvernul nici nu și-a dat avizul pentru acest proiect, spune Dan Perciun. Credite de la companiile de microfinanţare au peste 450 de mii de moldoveni, a precizat parlamentarul.

Iurie Motroi, tată a doi copii, a trecut printr-o asemenea experienţă. Înainte de naşterea celui de-al doilea copil, a pierdut locul de muncă. Locuind cu chirie, a fost nevoit sa ia credit cu gândul că se va angaja şi îl va putea întoarce, ceea ce nu s-a întâmplat. A fost nevoit să ia alt credit ca să-l întoarcă pe primul şi tot aşa până a ajuns la patru credite, timp de doi ani. Între timp, dobânda a crescut exorbitant. Bărbatul a îndemnat oamenii să nu apeleze la companiile de microfinanțare, iar dacă o fac, să fie precauți și să se informeze bine despre angajamentele financiare pe care și le asumă.

Related posts

OMS avertizează asupra pericolului „oboselii COVID” în rândul tinerilor și a delăsării în lupta cu virusul

Albasat

Alte 1149 de cazuri noi de coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore în R. Moldova

Albasat

Cursul valutar oficial la 27.05.2020

Albasat

Leave a Comment