ALBASAT
Societate

Patronii solicită simplificarea procedurii de aducere a forței de muncă din afara țării

Patronii acuză deficit de forță de muncă în Republica Moldova și solicită simplificarea procedurii de aducere a muncitorilor din afara țării. Problema insuficienței forței de muncă a fost discutată la o ședință convocată de premierul Ion Chicu, transmite IPN.

În opinia participanților la ședință, deficitul va deveni acut în sezonul desfășurării lucrărilor de construcție a drumurilor, unde va fi solicitat un volum mare de resurse umane. Insuficiența forței de muncă poate compromite realizarea programului de acțiuni, precizează un comunicat de presă remis de Guvern.

Olga Poalelungi, șeful Biroului Migrație și Azil, a informat că legislația națională referitoare la imigrarea străinilor în scop de muncă a fost actualizată. A fost simplificat regimul de obținere a vizelor, s-a renunțat la necesitatea invitației pentru cetățenii mai multor țări. În prezent, lista statelor cetățenii cărora au nevoie de viză de intrare în Republica Moldova este redusă la 58 de țări.

Examinarea dosarelor durează 30-40 de zile, comparativ cu 90 de zile cât era anterior. Există însă o constrângere în contractul de muncă, care impune mărimea salariului minim obligatoriu pentru străinul ce intenționează să fie angajat  să fie egal cu salariul mediu pe economie.

Prim-ministrul a solicitat să fie întreprinse măsuri de simplificare a procedurilor și reducere a termenilor de procesare a dosarelor, atenționând responsabilii despre necesitatea de a păstra siguranța pieței interne a forței de muncă. Totodată, a solicitat sa fie realizat un eveniment public în cadrul căruia vor fi prezentate companiilor interesate scenariile de imigrare în scop de muncă.

Related posts

Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Moldova, discutată la București

AlbasatTV, Nisporeni

Finlanda ridică un gard de protecție la granița cu Rusia. Construcția începe la anul şi va costa 380 de milioane de euro

AlbasatTV, Nisporeni

27 de lucrători medicali din Moldova pleacă în România pentru a ajuta în lupta cu COVID-19

Albasat

Leave a Comment