ALBASAT
Actualitate Societate

Pavel Postica: În statul Israel și în localitatea Corjova alegerile ar putea fi organizate două zile

În statul Israel și în localitatea Corjova alegerile prezidențiale și referendumul republican ar putea fi organizate două zile consecutiv, sâmbătă și duminică. O spune vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, potrivit căruia atât în Israel, cât și în localitatea Corjova oamenii ar putea să nu reușească să-și exercite dreptul la vot pe parcursul unei singure zile. De asemenea, vicepreședintele CEC spune că în cele două state aflate în război, Ucraina și Rusia, secții de vot vor fi deschise, obligatoriu, la Odessa, Kiev și Moscova, notează IPN.

Potrivit Codului Electoral, în situații excepționale, procesul de vot poate fi organizat două zile consecutiv, sâmbătă și duminică. Autoritatea electorală va lua o astfel de decizie cu 25 de zile înainte de ziua scrutinului. Vicepreședintele CEC, Pavel Postica spune că situații excepționale ar putea surveni în statul Israel și în localitatea Corjova.

„De exemplu, Israel. Acolo duminica este zi de lucru. Toți cetățenii noștri care locuiesc în Israel, duminica lucrează, sunt la muncă. Ei au posibilitatea să vină la votare doar după ora 17-18 până la ora 21, când se închid secțiile. Este rezonabil să deschizi secții de votare în Israel și sâmbătă? Sâmbăta fiind, oficial, zi de odihnă. Avem altă situație în țară, în localitatea Corjova. Pentru locuitorii din Corjova a existat o singură tentativă de a deschide secție de votare în localitate. În rest, ei votează în satul vecin, la câțiva kilometri distanță. Dacă într-o localitate nu putem deschide secție de vot, ar fi rezonabil permiterea votului timp de două zile ca să asiguri cetățenilor posibilitatea să vină la vot”, a spus Pavel Postica în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Pavel Postica spune că în cele două state aflate în război, Ucraina și Federația Rusă, secții de votare vor fi deschise în incinta ambasadei Republicii Moldova de la Moscova, Kiev și în incinta consulatului Republicii Moldova de la Odessa. Pentru a deschise secții suplimentare de votare, urmează să fie cerut consimțământul țării-gazdă.

„În Federația Rusă și Ucraina, cu siguranță, secții de votare vor fi deschise. Dar numărul și amploarea lor se va decide ulterior. În Ucraina suntem obligați să deschidem secții de votare la Kiev și Odessa, pentru că avem misiune diplomatică și consulat. La Moscova, la fel avem misiune diplomatică, deci, suntem obligați prin lege să deschidem secție de votare. În privința secțiilor din afara misiunilor diplomatice va trebui să vedem. Aici contează ce va spune țara-gazdă. Dacă Federația Rusă va spune că nu ne dă voie să deschidem secții de votare, înseamnă că alte secții nu vom deschide”, a mai spus vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale.

Alegerile prezidențiale vor fi organizate la 20 octombrie, în aceeași zi cu referendumul republican constituțional. Doar pentru organizarea scrutinului prezidențial, din bugetul de stat a fost alocată suma de 251 milioane de lei. Alte 37 de milioane de lei urmează a fi cheltuite pentru organizarea referendumului.

Related posts

Oferta educațională la USMF „Nicolae Testemiţanu”

Albasat

Mașinile de mare tonaj nu pot circula pe străzile din Chișinău în zilele cu peste 30˚C

AlbasatTV, Nisporeni

IGP a primit 18 autovehicule și 125 de camere de corp din partea PNUD Moldova și Guvernului Japoniei

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment