ALBASAT
Actualitate Societate

Pe lângă Ministerul Agriculturii va fi creat un consiliu format din fermieri

Pe lângă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare urmează să fie creat un consiliu în care se vor regăsi fermieri din toate ramurile agriculturii și din toate regiunile țării. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii, într-un briefing de presă, transmite IPN.

Ministrul a declarat că, din păcate, în ultimii ani agricultura este afectată de un șir de factori negativi. În primul rând, este vorba despre războiul provocat de Rusia în Ucraina, care a „redesenat” toate căile logistice de export din Republica Moldova. Până la război, 75% din exporturile de cereale se realizau prin porturile din Ucraina, acestea fiind redirecționate pe căile terestre, provocând cozi imense și scumpiri pentru logistică. De asemenea, este vorba despre prăbușirea prețurilor la cereale, majorarea prețurilor la inputuri, scumpiri la carburanți etc.

„La nivel de Minister, despre agricultură se discută pe dimensiunea lanțurilor valorice. Și pentru a fi eficienți, împărțim agricultorii pe lanțuri valorice, iar măsurile sunt țintite, economic bazate, iar ca urmare beneficii să aibă toți”, susține Vladimir Bolea. Responsabilul a trecut în revistă acțiunile de pe parcursul anului 2023 și cele din 2024. A punctat suportul în mărime de 200 de milioane de lei – bani repartizați la 2262 de agricultori micro și mici care au semănat culturi în toamna lui 2022. La fel, s-a menționat și despre cei 50 de milioane de lei alocați pentru cei mai afectați agricultori de seceta din anul 2023.

Potrivit lui, astăzi protestează producătorii de cereale cu destinație export, mai ales cei din sudul țării, care au fost afectați de secetă, reușind să aibă o recoltă de doar 2 tone la hectar. „Din datele preliminare, cel mai mare număr de agricultori sunt din Cantemir și Cahul, care vor primi câte 2500 de lei la hectar semănat cu porumb, cultură afectată enorm vara trecută”, afirmă ministrul agriculturii.

El spune că problema se repetă în fiecare an și din aceste considerente este necesară o abordare complexă, inclusiv o analiză științifică pentru a găsi soluții pentru o agricultură profitabilă. „La sud avem diferințe de precipitații față de centru și nord, dar agricultorii continuă să semene culturi care ani la rând nu dau roadă. Acest fapt ne duce la ideea că și la toamnă va rămâne problema. Sunt necesare și vor fi recomandări foarte clare, ce culturi și pentru ce zone sunt prielnice. Vedem aceiași oameni care protestează permanent, lucru care trebuie corectat împreună, pentru că activitatea curentă nu le acoperă cheltuielile și de aici se trag datoriile”, a mai spus vicepremierul.

Potrivit lui, în consiliul care va fi creat pe lângă MAIA vor fi invitați fermieri din diferite ramuri ale agriculturii și din toate regiunile țării. Prima întrunire ar putea avea loc deja vineri, iar apoi, consiliul va avea statut permanent.

Related posts

Record absolut de cazuri de COVID-19 în Franţa

Albasat

Buletin de ştiri ALBASAT 07.11.2019

Albasat

Femeia cu cinci copii, care nu a reușit să întoarcă un credit, a fost grațiată

Albasat

Leave a Comment