Cetățenii Republicii Moldova consideră că pandemia de COVID-19 va declanșa o criză economică în țară. Un sondaj de opinie realizat de către compania Date Inteligente SRL (iData), în perioada 30 martie-4 aprilie, arată că 86% din respondenți sunt de această părere. Într-o conferință de presă la IPN, Mihai Bologan, directorul executiv iData, a menționat că procentul este foarte mare, având în vedere că majoritatea populației nici nu e foarte bine instruită din punct de vedere economic ca să cunoască ce înseamnă o criză.
46% din respondenți cred că va crește rata șomajului. 37% consideră că se vor colecta mai puține impozite, iar 35% cred că vor scădea veniturile populației. La fel, 34% din respondenți sunt de părere că vor crește prețurile la produsele alimentare Doar 4% cred că pandemia va avea și un impact pozitiv asupra Republicii Moldova.
Cât privește impactul asupra propriei persoane, 39% dintre respondenți cred că sunt supuși riscul de a se molipsi. 38% dintre respondenți au menționat că simt tristețe, depresie sau alt impact psihologic negativ. 37% cred că vor fi afectați de criza economică care se va declanșa în urma pandemiei. De asemenea, respondenții simt lipsa nesiguranță pentru ziua de mâine sau cred că nu vor putea face față cheltuielilor în săptămâna următoare.
6% văd și un impact pozitiv al pandemiei prin faptul că pot petrece mai mult timp acasă, cu familia, sau pentru a-l dedica hobby-urilor. 2% au spus că pandemia nu-i influențează deloc.
Cei mai mulți respondenți, 39%, cred că sistemul medical din Republica Moldova este gata într-o anumită măsură să facă față creșterii numărului de îmbolnăviri. 31% cred că este gata în mică măsură, 16% cred că nu este deloc gata, iar 8% spun că este gata în mare măsură.
Fiind întrebați despre măsurile de protecție întreprinse pentru a se proteja de noul tip de coronavirus, cei mai mulți au spus că se spală pe mâini, folosesc cu regularitate geluri pe bază de alcool, ies din casă doar la necesitate, port mască sau mențin distanța față de alte persoane. 81% din respondenți au indicat că stau deja acasă, în autoizolare, pe când 19% nu respectă regimul de carantină.
Potrivit lui Mihai Bologan, față de sondajul anterior, acum respondenții au indicat acțiuni mai aproape de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.
La data de 1 martie, 56% din respondenți au spus că nu sunt angajați în câmpul muncii. În medie, o persoană ar avea nevoie de 5400 de lei pentru a se întreține lunar pe timp de pandemie.
Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1010 respondenți. Eroarea maximă de eșantionare fiind de ± 3%.