Nisporeni Societate

Piaţa din Nisporeni, monitorizată strict pentru a fi respectate măsurile de protecție contra COVID-19

Piaţa din oraşul Nisporeni este monitorizată strict în această perioadă pentru ca  atât comercianţii , cât şi cumpărătorii să respecte măsurile sanitare de protecție contra COVID-19.  Duminică, 5 iulie, Centrul de Sănătate Nisporeni în comun cu Consiliul Raional, Inspectoratul de Poliţie Nisporeni şi Secţia Situaţii Excepţionale  au intensificat măsurile de prevenire a infecţiei. Astfel, au fost formate grupuri de lucru, care au mers în inspecţie la piaţa din oraş, unde este înregistrat un flux  sporit de oameni, respectiv, este un risc major de infectare cu virusul de tip nou.

Piața centrală din Nisporeni a fost supusă  acestei acţiuni pentru a fi verificate dacă sunt respectate cerințele Comisiei Naționale de Urgență pentru Sănătate Publică.
Prin aceste măsuri întreprise, autorităţile îşi propun să-i responsabilizeze  atât pe agenții economici, cât şi pe cetăţeni.

Vera Tăbăcaru, șefa Centrului de Sănătate Nisporeni:  “S-a luat o hotărâre la Comisia Situaţii Excepţionale pentru a face nişte măsuri mai dese şi mai vaste, pentru a sensibiliza populaţia şi pentru a informa despre  cum să învingem, cum să ne protejăm în lupta cu COVID-19, fiindcă este o maladie foarte gravă, pe care populaţia până în prezent nu o conştientizează.  Astăzi am convenit să venim într-adevăr încă o dată să vedem cum se respectă şi să le explicăm oamenilor cum să respecte, cum să ne ajute ca noi, la rândul nostru, să-i ajutăm pe dumnealor. Ei trebuie să înţeleagă  că noi facem asta numai pentru binele lor.”

Comercianții au fost fost informați despre necesitatea respectării recomandărilor specialiștilor pentru prevenirea și controlul răspândirii coronavirusului de tip nou. Autorităţile publice locale susţin că vor desfășura, periodic, controale pe teritoriul Pieții, dar şi la alte unităţi comerciale.

Segiu Sococol, vicepreședintele raoinului Nisporeni:  “Este o măsură binevenită şi urmează cât mai des să întreprindem măsuri pentru  a responsabiliza, ca lumea să cunoască care este pericolul acestei pandemii care s-a năpustit şi asupra cetăţenilor Republicii noastre. De mai multe ori venim cu măsuri de înştiinţare  pentru a aduce la cunoştinţă despre rolul important al măsurilor de protecţie, a măştilor de protecţie, care sunt foarte necesare şi clar pentru a educa populaţia noastră.”

Cei care au fost surprinşi că nu respectă în totalitate măsurile pentru prevenirea coronavirusului au fost avertizaţi de oamenii legii că îşi pun în pericol sănătatea lor, dar şi a celor din jur.

 “Staţi, aici, în rând. De ce nu respectaţi distanţa? Domnilor vânzători când aveţi un flux sporit de cumpărători, solicitaţi-le să păstreze distanţa. Doamnele trebuie să înţeleagă.”

Şi administratorii localurilor de alimentaţie publică, situate pe teritoriul pieţei, au fost atenţionaţi despre regulile ce trebuie să le respecte cu stricteţe.

 “Mesele în local trebuie să fie la o distanţă de 1,5-2 metri. Mai mult de 4 persoane la masă nu se acceptă, doar dacă sunt familii.Persoanele care au 63 de ani, ştim care sunt excepţiile când pot să se afle în locurile publice . Aşa că le puteţi pune la pachet şi să se ducă să mănânce acasă.”

Angajaţii Inspectoratului de Poliţie Nisporeni au atenţionat că persoanele care vor fi surprinse că nu respectă măsurile impuse în scopul prevenirii  coronavirusului vor fi sancționate.

Olesea  Țurcanu, ofițer principal SIC din cadrul IP Nisporeni:  “Angajaţii IP Nisporeni  s-au alăturat flashmob-ului, organizat de Centrul Medicilor de Familie din Nisporeni. Scopul acestui flashmob a fost încă o dată readucerea aminte comunităţii cât este de important de a respecta măsurile impuse de Comisia pentru Sănătate Publică, de a sensibiliza pentru ca comunitatea să conştientizeze că sănătatea trebuie să fie pe primul plan. Ca obiectiv al acestui flasmob a fost aleasă piaţa din oraşul Nisporeni unde avem un flux sporit de cetăţeni, unde am avut posibilitate de a informa un număr foarte mare de cetăţeni pentru ca ei să respecte aceste reguli.  Încă o dată aducem la cunoştinţa comunităţii că nerespectarea măsurilor impuse de Comisia pentru Sănătate Publică atrage după sine răspunderea contravenţională şi penală.”

Oamenii sunt îndemnaţi să nu se relaxeze în raport cu pericolul COVID-19.

Segiu Sococol, vicepreședintele raoinului Nisporeni: “Vă rugăm pe toţi care vă simţiţi rău, aveţi febră, tuse, staţi acasă, adresaţi-vă la 112, nu fiţi indiferenţi faţă de sănătatea dvs, a celor apropiaţi, din jur. Aduce-ţi la cunoştinţă fiecare prin rudele dvs, apropiaţii, prietenii despre importanţa respectării măsurilor de protejare asupra acestei pandemii. “

Vera Tăbăcaru, șefa Centrului de Sănătate Nisporeni: “Noi venim cu o chemare sau cu o rugăminte către populaţie: să asculte sfaturile medicului, să respecte igiena personală, să respecte distanţa socială şi să poarte masca corect.”

Precizăm că în contextul crizei pandemice, fiecare cetățean este obligat să respecte cu strictețe toate măsurile legate de igienă și protecția personală.

 

 

 

 

Related posts

La biserici vor bate clopotele în semn de solidaritate cu lupta contra COVID-19

Albasat

Un avion cu 100 de oameni la bord s-a prăbușit în Kazahstan

Albasat

(live) Ședința Parlamentului: Aprobarea acordului de creditare cu Rusia și rectificarea bugetului de stat

Albasat

Leave a Comment