Nisporeni Societate

Polița de asigurare medicală obligatorie, mai ieftină până la 1 aprilie. Vezi cât costă și cine poate beneficia de prețul redus

Reduceri mari la polița de asigurare medicală!  Până  în data de 1 aprilie aceasta poate fi cumpărată la jumătate de preț de către persoanele fizice. De cea mai mare ieftinire beneficiază proprietarii terenurilor agricole. Ei pot obţine asigurarea cu o reducere de 75 la sută. Iar cei care muncesc în domeniul comerțului cu amănuntul se pot bucura de o tăiere de preţ de 60%.

“ – Aveţi cumva altă categorie, poate aveţi deschisă o întreprindere?

  • Nu, suntem simpli deţinători de teren agricol.
  • Deci dvs sunteţi cu categoria de 75% reducere.Dacă înr-adevăr nu sunteţi cu întreprindere individual, nu sunteţi cu gosodărie ţărănească, proprietarii achită 1014 lei. Acesta e titlul dvs, noi verificăm şi originalul.

Proprietarii de terenuri agricole, care vor procura până la 31 martie polița de asigurare, vor beneficia de cea mai mare reducere –  de 75 la sută, adică vor achita 1014 lei. Iar deţinătorii de patentă, fondatorii întreprinderilor individuale, arendaşii, şomerii şi cetăţenii străini cu drept de şedere în ţara noastră o pot procura la jumătate de preţ, adică cu 2028 de lei.

 OLEG BELBAS, DIRECTORUL AGENŢIEI TERITORIALE VEST, CNAM:  “Legea sub numărul 174 din 19 decembrie 2019, Legea Fondurilor de Asigurări obligatorii, prevederi legale pentru  2020.  Fiecare cetăţean  al R. Moldova este obligat prin Constituţie, prin lege să-şi onoreze obligativitatea faţă de sistemul de asigurări obligatorii medicale. Tot legea prevede ca anumite categorii să beneficieze până la data de 31 martie de privilegii sau de reduceri. Cea mai mare reducere o au deţinătorii de terenuri agricole, de până la 75%.   O altă categorie care beneficiază de o reducere de 60%  este activitatea independentă comercială cu amănuntul. 60%  e costul primei de asigurare medicală, este de 1622 de lei şi 40 de bani. Pentru restul persoanelor fizice, reducerea este de 50 % . Prima de asigurare medicală este de 2028 de lei.”

Petru Ocară din satul Mărinici, raionul Nisporeni este deţinător de terenuri agricole. Bărbatul s-a grăbit să procure poliţa de asigurare medicală pentru a beneficia de o reducere de 75 la sută.

 PETRU OCARĂ,  LOCUITOR AL SATULUI MĂRINICI:  “Deţinem terenuri agricole şi avem mult pământ.  La 1014 lei am fost şi am procurat-o, cu o reducere de 75%. Am venit mai devreme ca în perioada asta martie să o procurăm, pentru că ne este convenabil la preţul acesta, cu reducere.  În fiecare an ne străduim că nu se ştie pe parcursul anului ce o să se întâmple. Ne străduim să o procurăm când este reducerea.” 

Şi acest bărbat din satul Cristeşti este proprietarul mai multor terenuri agricole. El a venit la  Agenţia Teritorială a  Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină pentru a procura poliţa de asigurare la preţ redus.

 GHEORGHE ZGLAVOCI,  LOCUITOR AL SATULUI CRISTEŞTI:  “Am venit să procurăm poliţa medicală cu un preţ mai redus. Avem teren agricol, un hectar şi ne face reducere şi până la 31 martie trebuie să o cumpărăm cu reducere.  Ne străduim în fiecare an să o cumpărăm la timp, că apoi e mai scumpă şi ne bate la buzunar.”

Totuşi reducerea nu este valabilă pentru toate categoriile de persoane.

OLEG BELBAS, DIRECTORUL AGENŢIEI TERITORIALE VEST, CNAM: “Pentru categoria: notari, avocaţi, mediatori, executori judecătoreşti, experţi judiciari, interpreţi, traducători, prima de asigurare medicală este integrală – 4056 de lei. Statutul de asigurat va fi valabil sau va fi activ din data achitării. Până la data de 31 martie, Legea prevede din data achitării i se oferă statutul de asigurat. Începând cu data de 1 aprilie statutul de persoană asigurată va fi activă peste 7 zile, adică dacă persoana achită prima astăzi, la a opta zi, ea va fi în sistem cu statut de persoană asigurată. “

Potrivit reprezentanților  Casei Naționale de Asigurări în Medicină, tot mai mulţi locuitori ai raionului Nisporeni îşi procură poliţe de asigurare medicală obligatorie. Ce-i drept datele concrete cu numărul celor care şi-au onorat obligativitatea faţă de sistemul de asigurări medicale le vom putea afla după data de 1 aprilie.

OLEG BELBAS, DIRECTORUL AGENŢIEI TERITORIALE VEST, CNAM:

 “Sunt nişte date subiective.

Dacă să comparăm două luni, ianurie-februarie comparativ cu anul trecut este o creştere, aproximativ cu 12,5%. Mai mulţi şi-au onorat obligativitatea comparativ cu anul trecut. Până la 31 martie, noi putem să avem o creştere destul de considerabilă, ca noi să o putem compara cu 2019. Este în creştere.” 

Din 1 aprilie, polița medicală se va vinde cu prețul integral de 4056 de lei.  Costul primei de asigurare medicală a rămas neschimbat al șaptelea an consecutiv.

 

 

 

 

Related posts

Deținătorii de patente își pot ridica ajutorul de șomaj unic până la 30 noiembrie

Albasat

În parcul „La izvor” a început amenajarea a două stadioane multifuncţionale

Albasat

Президентские выборы состоятся 1 ноября. Парламент проголосовал

Albasat

Leave a Comment