ALBASAT
Actualitate Societate

Politicile Moldovei în domeniul ÎMM s-au îmbunătățit pe 11 din 12 dimensiuni, OCDE

Începând cu anul 2020, politicile Moldovei în domeniul Întreprinderilor Mici și Mijlocii s-au îmbunătățit pe unsprezece din cele douăsprezece dimensiuni ale Indicelui politicii în domeniul ÎMM, prezentat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Potrivit evaluării, s-au înregistrat progrese în domeniile competențelor, mediului operațional și al internaționalizării ÎMM, transmite IPN.

De la precedenta rundă de evaluare a Actului privind întreprinderile mici (Small Business Act) 2018-2019, Moldova a înregistrat progrese. Țara a obținut un punctaj peste media Parteneriatului Estic în nouă dimensiuni din douăsprezece și a demonstrat cea mai bună performanță dintre țările partenere în domeniul economiei verzi.

Potrivit lui Salomé Will, analist de politici la diviziunea Eurasia OCDE, numărul ÎMM-urilor este relativ stabil în ultimii ani. Acestea au o contribuție la piața angajării în câmpul muncii cam la nivelul UE. Iar cât privește cifra de afaceri, este mai mică ca în UE, dar este peste medie daca e să vorbim despre cifra de afaceri la nivel de țară.

Ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, a spus că ÎMM-urile sunt „coloana vertebrală” a întregului sistem economic. Lucrurile merg bine, dar e mult de făcut, implicit în domeniul digitalizării. Dumitru Alaiba a remarcat că disparitățile care există în diferite subdomenii sugerează faptul că resursa principală rămân a fi resursele umane. El a mai spus că programele transpuse în legislație sunt gândite ca să fie în concordanță cu interesele acestei categorii de populație..

Maria Terentiev, manager în cadrul BERD, a spus că, atunci când vine vorba despre finanțarea prin bănci, ÎMM continuă să se confrunte cu rate ale dobânzii înalte, cerințe solicitante și perioade lungi de aprobare a mijloacelor. Multe dintre ÎMM-uri ar dori să beneficieze de un împrumut bancar, dar nu își permit să-l acceseze și nu sunt gata să-și asume anumite riscuri. BERD continuă să facă referire acestor companii la programele sprijinite de stat sau liniile creditoare ale BERD și speră că pe viitor vor fi mai mulți beneficiari.

Liliana Busuioc, director executiv la Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, a remarcat că trebuie să se pună accentul pe crearea oportunităților pentru inovații pentru ÎMM-uri și abordarea de a oferi o a doua șansă trebuie să fie mai prezentă în Moldova. De asemenea, Moldova a fost identificată ca una din țările care face cele mai multe importuri, în context e important companiile locale să exporte mai mult și populația trebuie încurajată să cumpere local.

Indicele de politică pentru ÎMM-uri: Țările Parteneriatului Estic 2024 – Consolidarea rezilienței în timpuri dificile a fost elaborat de OECD și BERD, în cadrul unui proiect multinațional „EU4Business: De la politici la acțiune – Faza 2” în Parteneriatul Estic, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul inițiativei EU4Business.

Related posts

Dispoziţia privind desfăşurarea comerţului ambulant va fi revocată

Albasat

COVID-19 Nisporeni: Un singur caz de coronavirus, înregistrat în ultimele 24 ore în raion

Albasat

Apicultura între pasiune și afacere. Roitul albinelor: cum apare și cum îl gestionam. Agricultura are viitor. Emisiune TV

Albasat

Leave a Comment