În ajun de sezonul rece, pompierii au pornit pe la casele oamenilor pentru a le verifica sobele. Aceştia au ajuns în comuna Cioreşti din raionul Nisporeni unde au descoperit mai multe încălcări în exploatarea sobelor. Astfel, oamenii au fost îndemnaţi să fie precauţi când aprind focul pentru a nu-şi pune viaţa în pericol.
“Să nu cadă jăraticul, să puneţi o tablă metalică, aici jos. Pe timp de iarnă să nu lăsaţi haine la uscat.”
Mulţi dintre locuitorii comunei Cioreşti au început deja să facă focul în sobă, chiar dacă în mare parte acestea încă nu sunt pregătite. Spre exemplu, mătuşa Parascovia îşi aprinde focul în fiecare seară, însă tăbliţa de metal care ar trebui să fie pusă la vatra sobei, lipseşte. Mai mult ca atât, ea lasă focul aprins peste noapte. Observând aceste nereguli, pompierii au atenţionat femeia că îşi pune viaţa în pericol.
“Să nu puneţi substanţe inflamabile lângă sobă, să nu folosiţi focul deschis, ca să nu vă intoxicaţi. …de carbon, să aveţi grijă permanent de plită.
– Ce cărbune, nu folosesc. E greu cu cărbune.
– Este un gaz care se degajă în urma arderii. Puteţi să vă intoxicaţi de la acest gaz.”
PARASCOVIA MÎRZA, LOCUITOARE A COM.CIOREŞTI: “În fiecare seară fac focul, fiindcă mi-i frig, e rece în căsuţa mea, îmi este frig. “ E veche şi iese fum.”
O altă gospodărie verificată, alte nereguli.
“Tabla de corp metallic aţi pus, însă materialele de combustibil trebuie înlăturate, nu trebuie să stea acolo.”
Pompierii suţin că multe incendii au loc şi din cauza ţigărilor nestinse.
Mai mulţi gospodari spun că ştiu cum să exploateze sobele, dar invocă diverse motive din care nu le respectă.
“Arde bine, încălzeşte bine soba. Aici facem puţin foc şi se încălzeşte. Nu avem tablă metalică, însă o să căutăm şi o să o punem aici şi un pervaz ca să prindă tabla de podea ca să nu cadă jăratic jos.”
“Era pusă tabla, dar am 4 zile de când am trecut aici şi încă nu am reuşit să o pun.
– Numaidecât la iarnă să puneţi tabla de metal.
– Acum o pun, nu la iarnă.”
Totodată, pompierii au atras atenţia şi la buteliile cu gaz. În familia Radian cresc 6 copii. Viaţa acestora este pusă în pericol, fiindcă butelia de gazse află chiar lângă plită, iar în orice moment se poate declanşa o tragedie.
“Butelia de gaz care se află acum lângă plită, este foarte mare pericol. Iată dvs sunteţi în altă odaie, de aici s-a aprins furtunul. – Dvs ce faceţi în acest caz? – Am înţeles. „
Deşi pericolul este iminent în această familie, stăpâna casei spune că nu se teme.
VIORICA RADIAN, LOCUITOARE A COM.CIOREŞTI: “Nu e prima dată. Nici poate să nu fie ultima…Am câţiva ani şi mi-am păstrat copiii, 6 copiii, credeţi că dacă eu nu ştiu cum să o aranjez mai era ceva? “ Credeţi că mă tem de o butelie de gaz?”
Angajaţii Serviciului Protecţiei Civile au explicat fiecărui gospodar regulile de securitate şi cum ar trebui să exploateze corect sobele. Totodată, ei le-au înmânat prescripţii cu recomandări utile.
“Sunt nişte propuneri ce ar trebui dvs să faceţi pentru înlăturarea unor defecţiuni ale sobei sau ale coşului de fum.”
O parte dintre locuinţele din Cioreşti au instalate detectoare de fum. Şi acestea au fost verificate de pompieri.
“Atunci când iese fum în casă, el semnalizează. Vă dă de ştire ca în acest moment să ieşiţi afară.”
Pompierii spun că au descoperit în majoritatea locuinţelor că stăpânii ignoră cu desăvârşire măsurile de protecţie în caz de incendiu.
NICOLAE MUSTEAŢĂ, OFIŢER SUPERIOR AL SECŢIEI PREVENŢIE: “Cele mai grave încălcări au fost depistate la persoanele social-vulnerabile, care folosesc ţigara în locuinţă, folosesc careva materiale combustibile, haine pe soba de încălzit, nu sunt folosite tăbliţa de corp metalic, uşiţile la sobă sunt deteriorate. Putem să enumerăm o sumedenie de încălcări. Se dă termen de lichidare pentru aceste încălcări, iar iarna vom verifica încă odată să vedem dacă s-au înlăturat sau nu s-au înlăturat neajunsurile date.”
Pentru a reduce riscurile, pompierii au venit cu recomandări către toţi cei care se încălzesc în sezonul rece la sobe.
NICOLAE MUSTEAŢĂ, OFIŢER SUPERIOR AL SECŢIEI PREVENŢIE:“Înainte de a intra pe timp de iarnă, sobele trebuie să fie curăţate de funigina care se pune pe pereţi, verificarea canalelor de fum şi coşuri de ventilare, tăbliţa metalică de a fi pusă jos numaidecât, neadmiterea materialelor combustibile în jurul pliţii de încălzit, iar buteliile de gaz să fie scoase numaidecât afară.”
Asistenta socială din localitate s-a implicat şi ea în această acţiune a pompierilor. Ea afirmă că de regulă, familiile social-vulnerabile, bătrânii şi persoanele singuratice nu folosesc corect sobele.
MARIA MOVILEAN, ASISTENTĂ SOCIALĂ ÎN COM.CIOREŞTI:“Ne-am străduit să verificăm toate familiile, dar în special social-vulnerabile, familiile cu mulţi copii, persoanele ţintuite la pat, persoanele solitare, care sunt la noi la îngrijire la domiciliu. Deja avem experienţa anilor trecuţi, în aceste categorii de familii am găsit nereguli şi ne străduim ca anul acesta tot să mergem pe aceste categorii şi să vedem dacă s-au înlăturat defecţiunile care nu s-au respectat la sobe.”
Campania de informare a populației privind utilizarea corectă a sobelor va continua în toate satele raionului Nisporeni. Amintim că anul trecut, un copil din comuna Cioreşti a decedat după ce s-a intoxicat cu monoxid de carbon, emanat de soba defectă.