ALBASAT
Actualitate Societate

Precizări privind utilizarea scutirii personale pentru 2023 de către persoanele fizice

Fiecare contribuabil-persoană fizică rezidentă care are un venit anual impozabil mai mic de 360 de mii de lei, cu excepția anumitor venituri, are dreptul la o scutire personală anuală. Scutirile se acordă fie la locul de muncă de bază, fie la locul de muncă prin cumul. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, venitul impozabil se determină din venitul brut obținut de contribuabil din toate sursele într-o anumită perioadă fiscală. În cazul în care contribuabilul a obținut pe parcursul perioadei fiscale un venit impozabil ce constituie 360 de mii de lei și mai mult, scutirea personală nu poate fi utilizată, transmite IPN.

Persoanele fizice rezidente care au utilizat scutirea personală și au obținut venituri impozabile anuale mai mari de 360 de mii de lei pe parcursul perioadei fiscale de declarare sunt obligate să prezinte Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18). Declarația menționată urmează să fie prezentată Serviciului Fiscal de Stat până pe 30 aprilie 2024, prin care persoana fizică rezidentă urmează să se dezică de scutirea personală anuală și să-și determine obligațiile aferente impozitului pe venit.

De asemenea, angajații din domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi și rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației sunt privați de dreptul de a folosi scutirile pentru perioada în care încasează venituri impozitate conform regimului special de impozitare. Scutirile se aplică proporțional lunilor de activitate în regimul standard de impozitare. Utilizarea scutirilor se va permite doar pentru lunile în care s-au obținut venituri din activitatea în regimul standard de impozitare.

Pentru anul 2023 scutirea personală este de 27 de mii de lei. Scutirea majorată, care se acordă unor categorii de beneficiari, cum ar fi persoane cu dizabilități de pe urma războiului, în urma unei afecțiuni congenitale sau din copilărie, este de 31,5 mii lei. Scutirea pentru persoana întreținută este de 9 mii de lei.

Related posts

Консульский отдел посольства Румынии в Кишиневе постепенно возобновит свою деятельность

Albasat

Пункт пересечения границы „Costești-Stânca” возобновляет свою деятельность c 8 июля

Albasat

SUA a donat Ministerului Apărării echipament de protecție în valoare de 15 mii de dolari

Albasat

Leave a Comment