ALBASAT
Societate

Președinta CC informează instituțiile europene despre situația „extrem de complicată”

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, s-a adresat Comisiei de la Veneția, Parlamentului European, Consiliului Europei și întregului corp diplomatic acreditat în Moldova, menționând că actualmente, „se atestă o situație extrem de complicată, de natură să afecteze activitatea Curții Constituționale”, transmite IPN.

Potrivit președintei Curții Constituționale, situația tensionată, creată artificial în jurul instanței, afectează funcționalitatea statului de drept în Moldova. Domnica Manole a dat asigurări că judecătorii Curții vor activa în strictă conformitate cu Constituția și vor rămâne la fel de imparțiali în pronunțarea deciziilor, indiferent de presiunile asupra lor.

Judecătoarea a relatat că totul a început pe 9 aprilie, când Curtea Constituțională a suspendat acțiunea unei legi adoptate prin angajarea răspunderii de către Guvern. Legea a fost declarată neconstituțională pe 13 aprilie, ca fiind adoptată cu încălcarea procedurii prevăzute de Constituție. În aceeași zi, președintele de atunci al curții, Vladimir Țurcan, a avut o convorbire telefonică cu președintele țării, Igor Dodon, la inițiativa șefului statului. Ceilalți judecători și societatea a aflat despre acest lucru dintr-o emisiune televizată.

În briefingul de presă al lui Vladimir Țurcan din 14 aprilie, acesta a motivat că discuția cu președintele țării ar fi fost una pur informativă. Mai târziu, pe 23 aprilie, având în vedere discuția președintelui țării și pe atunci a președintelui CC și confirmarea faptului că această discuție a avut drept scop o cauză pendinte a CC, plenul Curții a constatat că Vladimir Țurcan s-a comportat într-un mod care nu exclude influența din afară asupra lui, precum și că nu s-a asigurat de păstrarea secretului deliberării judecătorilor. Drept consecință, plenul Curții l-a destituit pe Vladimir Țurcan din funcția de președinte al Curții Constituționale. Tot atunci, prin vot secret, a fost aleasă în funcția de președinte Domnica Manole.

În aceeași zi, Curtea a fost sesizată să verifice constituționalitatea acordului de împrumut financiar semnat de Republica Moldova cu Federația Rusă și implicit s-a solicitat suspendarea acțiunii legii de ratificare a acestui acord. Curtea Constituțională a suspendat acțiunea acestei legi în aceeași zi. Examinarea în fond urmând să aibă loc pe 7 mai.

Președinta CC declară că, după 23 aprilie, judecătorii și Curtea au devenit ținta unor atacuri mediatice din partea înalților demnitari de stat, inclusiv a președintelui țării. „S-a afirmat că judecători Curții ar face jocul unor clanuri, ar bloca inițiativele sociale de sprijinire a cetățenilor și de finanțare a proceselor economice, având drept scop paralizarea funcțiilor statului în plină criză pandemică”, a precizat Domnica Manole.

Pe 4 mai, Curtea a sesizat Procuratura Generală în legătură cu declarațiile din presă a unor figuri publice privind presupuse filaje și intimidări la adresa unor judecători ai constituționali.

Related posts

Ucigașul de la aeroport a murit la spital

AlbasatTV, Nisporeni

Trenul de pe ruta Bălți-Ocnița a luat foc

Albasat

Secretar CEC: Noua componență CEC va avea un mandat de 6 ani

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment