ALBASAT
Societate

Prima condamnare definitivă a unui milițian transnistrean pentru aplicarea torturii

Curtea de Apel Bălți a menținut decizia primei instanțe prin care un fost colaborator al miliției transnistrene a fost condamnat la 15 ani de detenție pentru răpirea și torturarea unui cuplu din raionul Florești. Potrivit experților de la Asociația Promo-LEX, aceasta este prima condamnare definitivă de către instanțele constituționale de judecată a unui milițian din regiunea transnistreană pentru aplicarea torturii, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, avocatul Promo-LEX, Pavel Cazacu, a declarat că instanța de apel de la Bălți a emis decizia pe 8 aprilie. Astfel, a fost menținută sentința Judecătoriei Soroca din 5 august 2020, ea fiind una definitivă și susceptibilă de executare. Însă, condamnatul are posibilitatea să o conteste cu recurs la Curtea Supremă de Justiție. Instanța de judecată a admis integral acțiunea civilă și a dispus încasarea în beneficiul celor două victime a sumei de 20 de mii de euro cu titlu de prejudiciu moral.

Fostul colaborator al miliției transnistrene a fost condamnat pentru infracțiunile de violare de domiciliu, răpire și acte de tortură în privința a doi locuitori ai raionului Florești. Cazul a avut loc în noaptea de 8 spre 9 aprilie 2015, fiind implicați mai mulți angajați ai miliției transnistrene.

Potrivit avocatului, până în ianuarie 2020, cauza penală intentată de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova a fost suspendată pentru că învinuiții se eschivau de la urmărirea penală. În ianuarie 2020 cauza penală a fost reluată odată ce autoritățile constituționale au reușit să-l rețină pe unul dintre învinuiți. Pe 20 martie 2020, cauza penală a fost înregistrată pe rol în instanța de judecată și examinată în fond cu pronunțarea sentinței motivate la 5 august 2020. Sentința primei instanțe a fost contestată.

„Această sentință de condamnare demonstrează tuturor, atât autorităților constituționale, că se poate. Pot fi combătute abuzurile grave, poate fi realizată o anchetă eficientă, iar persoanele responsabile pedepsite corespunzător. Dar mai ales este important că dă o speranță victimelor torturii și altor abuzuri grave că drepturile lor vor fi remediate, iar persoanele responsabile vor fi trase la răspundere într-un final”, a notat Pavel Cazacu.

Directorul executiv al Promo-LEX, Ion Manole, a declarat că fenomenul răpirii l-a cunoscut din perioada anilor 200-2001, când s-a ciocnit cu primul caz, și de atunci aceste cazuri au continuat. Mai mult, acest fenomen s-a transformat, având loc pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale cu implicarea angajaților Ministerului Afacerilor Interne. Însă, numărul a astfel de cazuri nu este cunoscut pe motiv că multe dintre ele au avut loc printr-o „colaborare între MAI și așa-zisele structuri din stânga Nistrului”. Potrivit lui, cazurile de răpire se cifrează la zeci.

Related posts

(LIVE) Un nou seminar pentru cei ce vor să afle mai multe despre modul  sănătos de viață

AlbasatTV, Nisporeni

Evoluția situației epidemiologice și a vaccinării anti-COVID în raionul Nisporeni

Albasat

Cursul valutar oficial la 26.03.2022

Albasat