Primele consultări politice bilaterale dintre Republica Moldova si Republica Populară Chineza din ultimii 12 ani au avut loc în capitala chineză Beijing. Ministerul Afacerilor Externe precizează că discuțiile s-au axat pe intensificarea cooperării între Republica Moldova și China în domenii esențiale, precum politica și diplomația, economia, dreptul, cultura, domeniul social-umanitar, consular, precum și susținerea reciprocă în cadrul organizațiilor internaționale, transmite IPN.
Delegațiile de la cea de-a cincea rundă a consultărilor politice moldo-chineze au fost conduse de secretarul de stat Sergiu Mihov și omologul său chinez Liu Bin. Cei doi oficiali au subliniat importanța aprofundării și consolidării dialogului între cele două țări în domenii de interes reciproc. De asemenea, s-a convenit ca, în anul 2025, să fie organizată următoarea sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperare comercial-economică.
„În contextul susținerii reciproce a suveranității și integrității teritoriale, Sergiu Mihov a reafirmat angajamentul Republicii Moldova față de principiul „One China”, iar Liu Bin a subliniat sprijinul Chinei pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova”, precizează MAE:
Secretarul de stat a reiterat, totodată, interesul Republicii Moldova de a extinde cooperarea moldo-chineză în domeniul comercial-economic și investițional, având în vedere expertiza Chinei în atragerea de investiții externe și modernizarea economiei. De asemenea, a fost subliniat succesul Chinei în dezvoltarea sectorului energiei regenerabile, tehnologiilor informaționale și digitalizării economiei și societății.
În cadrul discuțiilor, ambele părți au exprimat deschiderea pentru continuarea explorării posibilităților de cooperare în cadrul inițiativei economice „Centura și Drumul”, care oferă oportunități importante pentru implementarea proiectelor de conectivitate economică și dezvoltarea infrastructurii de bază.
Printre alte subiecte abordate s-au numărat aspirațiile europene ale Republicii Moldova, situația de securitate din regiune, inclusiv războiul din Ucraina, reglementarea conflictului transnistrean, precum și evoluțiile politice din Asia de Sud-Est și zona Pacificului.
În final, a fost lansată invitația de a organiza în anul viitor următoarea rundă de consultări politice interministeriale la Chișinău, într-o perioadă convenabilă ambelor părți.
- Președinția: Chișinăul nu se opune livrărilor de gaze pe malul stâng al Nistrului
- Noi decizii CSE. Este vizată și Zona de Securitate
- Premieră diplomatică la Kiev. Popșoi: Alături de Ucraina în lupta pentru libertate
- Localnicii de la Copanca se opun instalării pilonilor de electricitate
- Se dublează producția de energie regenerabilă, anunță Celula de criză