Nisporeni

Primul echipament de ambalare flow pack a fructelor și strugurilor pentru export, lansat la Costești, cu suportul USAID

Pentru prima dată în Republica Moldova a fost lansat un echipament de împachetare de tip flow-pack a fructelor și strugurilor de masă pentru export. Echipamentul a fost instalat cu suportul  Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) în cadrul unei întreprinderi agricole din satul Costești, raionul Ialoveni, specializată de aproape 20 de ani în consolidarea și exportul de fructe și struguri de masă.

Ion Ionaş deţine 92 de hectare, pe care cultivă struguri, dar şi alte fructe. Acum trei ani a obţinut certificatul internaţional de calitate GLOBAL GAP şi de atunci îşi exportă produsele în Uniunea Europeană. Datorită noului echipament, marfa va ajunge împachetată pe mesele consumatorilor.

Ion Ionaş, antreprenor

Avem propria noastră livadă, 92 ha de livadă, depozit frigorific de 1250 de tone, linie de sortare şi linie de împachetare flow pack.  Mi-a fost foarte greu, când am luat decizia cu certificarea GLOBALG.A.P. și GRASP, pentru că nu ştiam exact dacă voi avea nevoie de ea. În ultimii doi ani, s-au adeverit aceste investiţii, aceste fapte. Anul acesta, 99% din produsele crescute de compania „Ionex-Trans” au fost exportate în Uniunea Europeană, datorită certificatelor GLOBALG.A.P. și GRASP. Facem investiţii doar în ceea ce este cel mai bun, suntem primii în Republica Moldova cu linia de împachetare flow pack. Suntem printre primii cu linia de sortare pentru struguri şi prune.”, a spus Ion Ionaş, antreprenor.

Echipamentul permite ambalarea a 60 de caserole cu prune într-un singur minut. Datorită acestor investiții antreprenoul a reușit să ajungă deja cu fructele sale în magazinele din țară. Primele exporturi de prune în acest tip de ambalaj sunt prevăzute pentru anul viitor.

“ La ambalajul flow pack, suntem acum în perioada de testare. Analizăm minuţios care va fi tipul de ambalaj corect, de care producătorul are nevoie. Eu sper foarte mult, ca anul viitor deja să fie în mare parte în reţelele în care livrăm noi, deja ele vor fi pe raft. ” a mai adăugat antreprenorul.

„ Procurarea acestei linii flow pack de împachetare şi ambalare, a fost posibilă datorită susţinerii proiectului de Agricultura Perfomantă în Republica Moldova.  La moment dorim să exportăm prune şi struguri. Prune exportăm, per sezon 1500 de tone, iar struguri 1000 de tone.”  susține Lidia Ionaş, contabila companiei.

Potrivit experţilor, ambalarea flow pack a fructelor oferă mai multe avantaje, precum prevenirea deshidratării produselor, dar şi posibilitatea de a personaliza ambalajul. 

„Este ambalat într-un ambalaj de consum. El în aşa stare va ajunge la consumator. Dacă atrageţi atenţia, este un ambalaj pentru un kilogram, adică este pentru o familie, cantitatea respectivă. Tipul acesta de flow pack menţine ca produsul să fie intact în ambalajul corespunzător.  Pentru cultura prun, care nu are frică de CO2 , dimpotrivă influenţează pozitiv asupra păstrării şi pe raft, dar iarăşi trebuie să respectăm temperatura lanţului frigului, de la 0 până la 4 grade în spaţiile comerciale şi în acelaşi timp, este foarte uşor de utilizat în consum, poate şi în frigider, în condiţii de casă, dacă nu se consumă în acelaşi timp. Scopul acestui ambalaj este de a proteja calitatea nativă a produsului de la frigider până la masa consumatorului.  Permite să extindă valabilitatea produsului pe o perioadă cu mult mai îndelungată, dacă ar fi păstrat într-un simplu ambalaj  de consum în supermarketurile corespunzătoare.”, a spus Andrei Cumpanici, specialist USAID.

La întreprindere lucrează 42 de persoane, care au parte de condiţii moderne de muncă.

„Fac lucrul cu dăruire. Îmi place ceea ce fac. Sper că o să ne dezvoltăm, o să creştem pe parcurs, asta tindem. Ne place iniţiativa proprietarilor, pentru că tot merg spre dezvoltare, spre calităţi mai bune. Tot timpul ne ţinem de regulile care sunt date în întreprinderea noastră.”, spune Viorica Postica, muncitoare.

„Ambalăm, în caserole, prunele, pentru reţeaua de magazine din Chişinău. Încercăm să respectăm condiţiile de muncă, orele de muncă pentru fiecare lucrător.”, susține Maria Garabagiu, o altă muncitoare.

Antreprenorul afirmă că datorită noii tehnologii de ambalare a fructelor și strugurilor proaspeți va fi mult mai ușor să se conformeze cerințelor specifice ale pieței și standardelor internaționale, deoarece împachetarea este un factor determinant în procesul de negociere al unui contract. În acest fel, adițional certificărilor internaționale GLOBALG.A.P. și GRASP, compania va putea spori exportul de prune și struguri de masă, creând oportunități de dezvoltare și pentru alți fermieri-parteneri.

Echipamentul a costat circa 1,3 milioane de lei, iar adițional USAID/APM a oferit asistență la dezvoltarea paginii web, mărcii comerciale și ambalajului personalizat a companiei,  elemente obligatorii pentru promovarea eficientă a fructelor și strugurilor de masă pe piața externă.

Related posts

Animale arse de flăcări. Incendiul a izbucnit într-o gospodărie din satul Brătuleni

Albasat

Gest demn de urmat! O bătrânică din Nisporeni și-a recuperat banii pierduți în stradă, datorită unei tinere

Albasat

Crește numărul de cazuri COVID-19 la Nisporeni. Au fost raportate 11 de cazuri noi, în 24 de ore. Bilanțul ajunge la 319

Albasat

Leave a Comment