ALBASAT
Societate

Prioritățile Ministerului Educației și Cercetării pentru 2023

47 de titluri de manuale școlare, inclusiv 22 de titluri traduse, vor fi editate ca să corespundă actualelor programe educaționale și cerințelor timpului, anunță Ministerul Educației și Cercetării. Ministerul își propune în 2023 să revizuiască mecanismele de finanțare a instituțiilor de învățământ de la toate ciclurile de studii, inclusiv la capitolul cercetare, pentru a spori alocațiile acordate instituțiilor educaționale și a îmbunătăți calitatea studiilor, transmite IPN citând un comunicat de presă.

O altă prioritate pentru anul 2023 în domeniul educației, cercetării, tineretului și sportului este dezvoltarea unor sisteme informaționale, precum e-admitere sau sistemul de raportare a cadrelor didactice, având ca scop reducerea birocrației din domeniu.

La capitolul învățământ general, urmează a fi revizuit coeficientul de finanțare per elev în 260 de instituții de învățământ cu predare în limba rusă.

În următoarele luni, Ministerul Educației și Cercetării va investi în dotarea a peste 60 de laboratoare digitale cu laptopuri, table interactive, mobilier ș.a.

O altă intervenție vizează dezvoltarea învățământului dual, atât în sistemul de învățământ profesional tehnic, cât și în cel  universitar. Învățământul dual presupune însușirea unei profesii simultan în școli profesionale sau centre de excelență și întreprinderi. În acest domeniu, de asemenea, va fi ajustată formula de finanțare a instituțiilor, se va investi în modernizarea bazei materiale și în acordarea de  stimulente pentru cadrele didactice, urmând să fie majorate și bursele elevilor, se arată în comunicat.

În învățământul superior, intervențiile prevăzute în Planul de activitate a Guvernului pentru anul 2023 pun accent pe corelarea programelor de studii cu cerințele pieței muncii. Se lucrează la elaborarea unui sistem informațional pentru piața muncii, în cooperare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale. În luna aprilie urmează să fie finalizat un studiu amplu al traseului profesional al absolvenților de universități din Republica Moldova.

De asemenea, în anul 2023 Ministerul Educației și Cercetării își propune să adopte Programul național pentru educația incluzivă și Programul de studiere a limbii române pentru minoritățile naționale.

Related posts

La intrarea în satul Tomai au fost desenate semne de război interzise prin lege

Albasat

Un deputat cere ca 1 iunie să fie zi liberă

Albasat

Gestionarea stării de urgență în stânga Nistrului este neproporțională, ombudsman

Albasat

Leave a Comment