ALBASAT
Societate

Proceduri încălcate la prima ședință a Parlamentului

Prima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de primăvară a anului 2023 s-a desfășurat cu încălcarea mai multor proceduri. Biroul permanent nu a respectat procedura de întocmire, iar legislativul – procedura de aprobare și publicare a ordinii de zi a primei ședințe, constată experții de asociația Promo-LEX, transmite IPN.

Potrivit Regulamentului, ordinea de zi se plasează pe pagina web a instituției și se înmânează deputaților la începutul săptămânii de lucru. De această dată, proiectul ordinii de zi a fost întocmit în seara zilei de 1 februarie și aprobată doar pentru ședința din 2 februarie.

În urma modificărilor operate, ordinea de zi a numărat 23 de proiecte. Din partea deputaților fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate au fost înaintate patru propuneri de completare și trei de retragere a proiectelor, toate fiind susținute. Cele trei inițiative ale parlamentarilor Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu au întrunit numărul necesar de voturi.

„Transparența decizională a fost și ea afectată în cazul a 12 proiecte votate la ședința din 2 februarie, ceea ce constituie 52% din numărul total. Remarcăm că pentru două proiecte a fost solicitată de către Guvern și deputații PAS examinarea în mod prioritar. Notăm că în cazul proiectului înaintat la inițiativa deputaților PAS nu este clar temeiul legal și motivul acordării regimului de prioritate, deoarece Regulamentul Parlamentului reglementează acordarea priorității propunerilor președintelui, prim-ministrului și a opoziției parlamentare la întocmirea ordinii de zi”, menționează experții Promo-LEX.

În ziua ședinței plenare nu au fost publicate cinci rapoarte ale comisiilor permanente, iar în cazul a 9 proiecte de acte normative – actele aferente. Nu s-a respectat termenul pentru prezentarea recomandărilor părților interesate în cazul unui proiect.

La începutul ședinței și-au înregistrat prezența 89 de deputați. Deputații fracțiunii Partidului Politic Șor au boicotat ședința. Promo-LEX amintește că în sesiunea de toamnă a anului 2022 aceștia la fel nu s-au prezentat la lucrările plenului.

Deputații BCS au părăsit sala de ședințe în momentul în care a fost pus în discuție proiectul privind prelungirea stării de urgență. Acest subiect a stârnit agitație și tulburarea activității plenului prin blocarea tribunei centrale și schimb de replici între deputații BCS și PAS. „Promo-LEX atrage atenția că potrivit art. 132 din Regulamentul Parlamentului se interzice tulburarea dezbaterilor sau crearea agitației în sala de ședințe, precum și blocarea tribunelor sau crearea unor condiții de imposibilitate a continuării ședinței. Pentru încălcarea acestor prevederi se aplică sancțiuni. Totuși, în acest caz, președintele Parlamentului nu a aplicat și nici nu a propus aplicarea sancțiunilor”, precizează asociația.

În context, Promo-LEX îndeamnă deputații să se abțină de la tulburarea ordinii și întreruperea lucrărilor Parlamentului, iar președintele ședinței să asigure ordinea și respectarea Regulamentului legislativului.

Related posts

Verde la educație, pentru circulație! Lecție practică privind educația rutieră pentru elevii L.T. „M. Eliade” din Nisporeni

Albasat

Vaccinurile anti-COVID-19 vor ajunge cu întârziere, epidemiolog ANSP

Albasat

Женщины предрасположены чаще заражаться COVID-19

Albasat

Leave a Comment