Societate

Producătorii de porumb au cheltuieli mai mari din cauza prețului majorat la gaze

Recoltarea întârziată, dar și creșterea prețului la gazele naturale, cu care lucrează majoritatea elevatoarelor, a dus la ridicarea cheltuielilor pentru procedeele de condiționare (uscare) a porumbului. Ministrul agriculturii și industriei alimentare Viorel Gherciu, a menționat, într-o conferință de presă, că au crescut și prețurile de comercializare a porumbului, ceea ce îl face încrezător pe oficial că producătorii „vor obține un rezultat bun și vor fi mulțumiți de recolta pe care o vor avea”, transmite IPN.

Ministrul a precizat că actualmente sunt recoltate în jur de 60% din suprafețele cu porumb. Întârzierea s-a produs dar nu doar din cauza crizei gazului, ci și pentru că porumbul a fost semănat cu întârziere de 2-3 săptămâni. Astăzi toate elevatoarele lucrează neîntrerupt. Iar în cazul unor soiuri, porumbul poate fi pus la păstrare fără a mai fi uscat.

IPN a scris mai devreme că lucrările de recoltare a porumbului, care în acest an s-a făcut generos, de trei ori mai bine ca anul trecut, au întârziat cu trei săptămâni. Unii producători riscă să își piardă roada, cel puțin o parte din ea, pentru că au strâns porumbul când umiditatea era înaltă, iar acum, ca să-l poată vinde mai departe, trebuie să îl usuce, dar nu au unde. Uscătorii pentru cereale există nu în fiecare raion, iar serviciul este foarte solicitat în această perioadă, de aceea cozile sunt mari.

Recolta de porumb din acest an se estimează că va depăși două milioane de tone. Mai mult de jumătate din cantitatea respectivă va fi exportată în țări din Europa, Asia și Africa. Prețurile la porumb la bursele internaționale sunt destul de avantajoase. Chiar și cu prețuri mari pentru servicii de uscare a cerealelor, producătorii de porumb din Republica Moldova nu vor avea de pierdut.

Related posts

Молдаване могут въезжать в Украину при определенных условиях

Albasat

Въезд в Болгарию для молдавских граждан ограничен до 31 июля

Albasat

Prima ședință la Curtea de Apel Chișinău în dosarul Șor

Albasat

Leave a Comment