Mai mulți experți ai societății civile și experți de politici publice urmează să fie instruiți în cadrul proiectului „Asigurarea integrității, eficienței și independenței sistemului de justiție din Moldova – Justice4Moldova”. Vor fi desfășurate programe de instruire, vor fi elaborate note analitice și opinii juridice, dar și rapoarte alternative privind implementarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025, transmite IPN.
Proiectul a fost lansat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene, în parteneriat cu Institutul pentru Raportarea Războiului și Păcii (IWPR). La evenimentul de lansare, directorul executiv IPRE, Iulian Groza, a declarat că obiectivul principal este creșterea rolului societății civile și al mass-mediei în consolidarea independenței, integrității, eficienței și responsabilității sistemului de justiției din Republica Moldova. De asemenea, urmează să fie consolidate capacitățile societății civile și a experților în elaborarea și promovarea politicilor din sectorul justiției într-un mod transparent și responsabil, în conformitate cu standardele europene privind statul de drept, drepturile omului, precum și cu Acordul de Asociere cu UE.
Potrivit directorului IPRE, în cadrul proiectului urmează să fie fortificat rolul experților societății civile în procesele decizionale și monitorizarea sectorului justiției și a politicilor anticorupție. Experți din societatea civilă urmează să fie abilitați să desfășoare activități de advocacy și de sensibilizare în domeniul justiției, în parteneriat cu organizațiile naționale și internaționale de politici și mass-media.
„Beneficiarii acestui proiect, în primul rând, sunt cetățenii. Sperăm noi că prin activitățile acestui proiect vom crește și mai mult rolul sau vom crește și mai mult responsabilizarea actorilor din justiție și anticorupție. Vom întări împreună capacitățile sectorului neguvernamental și mass-mediei în tot ce ține de monitorizarea și implementarea politicilor din domeniul justiției și instituțiile din justiție și anticorupție vor putea să beneficieze de expertiza și contribuțiile colegilor din sectorul neguvernamental și mass-media”, a precizat Iulian Groza.
Alan Davis, director Asia, Eurasia și Europa IWPR, a declarat că în Republica Moldova, organizația pe care o reprezintă va contribui la dezvoltarea capacităților pentru combaterea dezinformării. „Eforturile instituției noastre în acest proiect se axează pe realizarea unui program de formare și dezvoltare a capacităților pentru jurnaliști de investigație și pentru analiștii în domeniul integrității”, a menționat Alan Davis.
Prezentă la eveniment, ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a menționat că reformele anunțate de Guvern și minister sunt complexe. Este vorba despre mecanismul de vetting, revizuirea mecanismelor interne de evaluarea, cel de răspundere disciplinară etc. „Și, evident, rolul societății și al mass-media ar trebui să fie unul mult mai mare decât până acum”, a mai spus ministra.
Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a declarat că acest proiect este extrem de important. Și aceasta pentru un sistem judiciar funcțional reprezintă piatra de temelie pentru o țară democratică și stabilă. „Din acest considerent, sprijinirea reformelor în sectorul judiciar reprezintă un punct cheia în colaborarea noastră cu Republica Moldova”, a notat oficialul european.
Petru Culeac, director executiv al Fundației Soros Moldova, a remarcat că este un proiect care va facilita o implicare plenară a tuturor actorilor centrali ai societății civile și ai mediului academic în monitorizarea reformei justiției. Potrivit lui, de la Independență încoace Republica Moldova a fost marcată mereu de sintagma „reforme”, inclusiv în domeniul justiției. Însă nu întotdeauna rezultatele au fost pe măsura așteptărilor, inclusiv din cauza capturării justiției. Dar, pe parcursul anilor au fost și anumite progrese, însă schimbarea la față a justiției are loc prea lent și acest domeniu continuă să se confrunte cu numeroase probleme. Este nevoie de un salt calitativ. Sunt necesare și mai multe eforturi.
Proiectul „Asigurarea integrității, eficienței și independenței sistemului de justiție din Moldova – Justice4Moldova” este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația Soros Moldova. Perioada de implementare a proiectului este martie 2023-februarie 2026.
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan
- Maia Sandu, la Forumul pentru Integrare Europeană: Prioritățile se concentrează pe trei domenii-cheie