ALBASAT
Nisporeni Societate

Proiect transnațional între gimnaziul din Vărzărești și o școală din România

Instituția Publică Gimnaziul ”Alexandru cel Bun” din localitatea Vărzărești, raionul Nisporeni, a încheiat, în data de 15 martie 2023, un acord de parteneriat cu Școala Gimnazială ”Samuil Micu”, Sadu, județul Sibiu, România, în vederea desfășurării Proiectului transnațional la geografie „Educație online fără hotare”.

Proiectul a avut drept scop colaborarea dintre cele două instituții în vederea organizării și desfășurării activităților în valorificarea potențialului creativ al elevilor.

Astfel, drept obiective ale proiectului au fost setate:

  • Planificarea și realizarea activităților de respect și responsabilitate față de natură și comunitatea umană;
  • Stimularea interesului pentru studierea și protecția patrimoniului natural și uman din localitate;
  • Constituirea unui parteneriat constructiv care să manifeste toleranță pentru alte etnii și culturi;
  • Realizarea schimbului de experiență, cunoaștere și implicare în activități dirijate de protecție a naturii.

Proiectul are drept grup țintă elevii claselor a V-VI-a, cadre didactice, parteneri din comunitate și va dura până în luna mai.

În cadrul proiectului au fost planificate un șir de activități. Până la moment din șirul de activități au avut loc:

Prima etapă: Salutul virtual de pe colinele codrilor – Elevii din ambele maluri au făcut cunoștință virtual unii cu alții, punându-și întrebări reciproc; Etapa de informare cu elevii din cadrul Proiectului la geografie „Educație online fără hotare”, cu subiectul „Mediul înconjurător și activitatea omului” (lecție din biblioteca digitală).

Pe 16 martie curent, elevii din cele două instituții au participat la concursul cu genericul: „Apa constituie viaţa”. Alături de Palmă Olesea, profesor de geografie, și Florescu Daniela, profesor de biologie, elevii au fost motivați să-și verifice competenţele în cadrul etapei de cercetare a subiectelor propuse în cadrul disciplinelor selectate.

Concursul s-a desfășurat în trei etape:

Etapa 1. Gimnastica minţii”;

Etapa 2. Tehnica întrebări „subţiri” şi „groase” utilizarea aplicaţiei Wordwall;

Etapa 3. Autoevaluarea „Scara succesului activității”.

Pe 24 martie, a avut loc o altă etapă a proiectului – etapa de cercetare, cu subiectul „Stinge și tu lumina – ora Pământului” – o acțiune ecologică de sensibilizare prin deconectarea simultană, timp de o oră, a energiei electrice și a aparatelor electrocasnice.

„La nivel mondial, în tabloul acţiunilor de conştientizare a problemelor mediului înconjurător generate de activitatea umană, se remarcă o Campanie unică în istorie, care în 2010 a reuşit să atingă cca 1 miliard 300 de milioane de oameni din 128 de ţări. Misiunea noastră acum este: Să ne alăturăm şi noi! Să arătăm că ne pasă! Un efort mic pentru o cauză mare! Încurajarea oamenilor din comunitate (şcoală, acasă…) să-și stingă luminile pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice. De ce? deoarece criza climatică rămâne agravată de o altă amenințare urgentă: pierderea rapidă a biodiversității și a naturii. Este un efort mic dar arătăm ca avem grijă de sănătatea planetei noastre. Participarea la Ora Pământului nu înseamnă doar să ne angajăm timp de o oră într-o singură zi, ci este să ne angajăm în fiecare zi să avem grijă unii de alții și singura casă pe care o împărțim cu toții”, au menționat reprezentanții celor două instituții în context.

Related posts

Parlamentul a votat sancțiuni mai aspre pentru profanarea mormintelor și a monumentelor

Albasat

Naționala Moldovei a cedat în fața Azerbaidjanului

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 27.05.2024

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment